Gå tilbage
BlogBørn & Familie

Teater Vestvolden, Den lille Prins

En pilot havarerer med sit fly midt i ørkenen og mødes af en barnestemme: Tegn et får til mig! Vil du ik’ nok?

Men piloten kan ikke tegne. Den evne stoppede desværre, som hos så mange andre mennesker, da han var bare seks år.

Den bedste gave du kan give til et barn er en god fortælling. Historien om den lille Prins er en fabelagtig god fortælling og har siden 1941 glædet mennesker over hele verden. Det er måske den mest læste bog næst efter Bibelen. Et problem er bare at bogen er skrevet til en voksen.

Til Léon Werth siger den franske forfatter Saint-Exupéry i forordet til bogen og undskylder så straks: altså dengang han var en lille dreng. Den lille Prins er skrevet til voksne, men fungerer bedst for børn når den fortælles.

Fortæl selv historien eller gå i teatret
Barnestemmen tilhører en lille dreng, som tilsyneladende er helt alene i ørkenen. Piloten kalder ham for Den lille Prins og lidt efter lidt får vi at vide, hvorfor prinsen så gerne vil have et får. Han kommer nemlig fra den lille bitte planet B612 som er truet af ødelæggelse, hvis frøene fra de kæmpestore baobabtræer får lov at spire frem.

De tre skuespillere fra Teater Next fortæller historien i et tæt samarbejde. Morten Hembo styrer den lille dukke med det meget fine ansigt udskåret i træ. Christian Bergman spiller piloten og alle de mærkelige typer voksne som Den lille Prins møder på sin vej til planeten Jorden. Og endelig binder Mads Kronborg det hele sammen med musik. Sangene som alle tre skuespillere synger er skrevet af Stine Michel og Mads Kronborg. Sangene hjælper til at uddybe handlingen og give en lille pause til eftertænksomhed.

Hvor er de voksne dog mærkelige
Den lille Prins bliver forelsket i en rose som er meget svær at gøre tilpas. Han savner en rigtig ven og drager ud i rummet for at besøge de andre planeter. Her møder han en magtsyg konge, en meget selvoptaget mand, en alkoholiker der skammer sig, en forretningsmand som samler på stjerne, en lygtemand på overarbejde og til sidst en geograf der foreslår Den lille Prins at besøge planeten Jorden.

Den lille Prins giver stof til eftertanke
Forfatteren Antoine de Saint-Exupéry var selv pilot og blev skudt ned af tyske fly under krigen i 1941. Med bogen holder han et spejl frem så vi mennesker kan se hvor selvmodsigende og latterligt vi ofte opfører os. Vi farer fortravlet af sted, små ligegyldige ting bliver til meget vigtige projekter og vi glemmer at være tilstede i nuet. Meget aktuelt tager en far sin datter med til Den lille Prins i Anemonen, men sidder selv og tjekker sin smartphone under hele forestillingen!

Det væsentlige er usynligt for øjet
Den lille Prins møder til sidst ræven som fortæller ham sin hemmelighed. At man skal lære at se med hjertet og det er al den tid Den lille Prins har brugt sammen med sin rose, der gør den til den vigtigste ven i livet. Den lille Prins indser omsider at han har søgt universet rundt for at lede efter det han allerede har derhjemme.

Det er dejligt at Teater Next og Teater Vestvolden giver børn fra seks år mulighed for at opleve historien om Den lille Prins. Jeg var selv 27 år, da jeg første gang læste bogen. Det var på fransk og noget svært, men Den lille Prins har siden haft en første plads i mit lille private bibliotek.

Af Peter
“All the World is a stage…” skriver Shakespeare. Jeg har viet en stor del af mit liv til at lave teater med og for børn og unge. Det er vigtigt at børn bevarer de kompetencer som de er udstyret med fra fødslen, nemlig at iagttage og efterligne andre mennesker, for herigennem at lære at tage del i et fællesskab. Børn bør se mindst én teaterforestilling om året – være med til selv at spille teater – og dagligt lære gennem drama i børnehaven og skolen. Gennem drama kan man udforske livet og lære at spille en rolle.