ArtiklerUnge & Voksne

December måneds skuespiller – Tommy Kenter

Den 70 årige skuespiller er for mange kendt som komiker. Men han ser sig selv som en seriøs skuespiller, og der er en årsag til at han har valgt at slutte karrieren i den rørende rolle som mælkemanden Tevye i forestillingen ‘Spillemand på en Tagryg’.

Den lille blå bog 
Fulde navn: Tommy Osvald Charlie Kenter.
Født: Den 15. april 1950 i København.
Uddannet: Skuespiller på Statens Teaterskole 1970-1973.
Civilstatus: Har dannet par med skuespillerinden Ann-Mari Max Hansen, som han har datteren Sarah med, Annette Trampedach, suffløsen Christina Lund og sundhedsguruen Ninka Bernadette-Mauritson. Er nu kæreste med grafisk designer Janne Hiort.
Bonusinfo: Debuterede allerede som 11-årig i filmen ‘Cirkus Buster’ i 1961, dog ved en fejl under navnet Tommy Kanter.

Tommy Kenter er hele Danmarks halvdøve fru Christoff fra DR-satireprogrammet ‘Dansk Naturgas’ (1981 til 1987), som han lavede sammen med vennen Per Pallesen. Hvem husker ikke deres sammenblanding af dansk og engelsk, som skabte fraserne “osse li’e på en studs”, “yes, my boys” og “what does you have in your tæjsk today”?

Også seriøs
Rollen som fru Christoff gjorde, at Tommy Kenter i flere år nok blev sat i bås som mere komiker end seriøs skuespiller. Men selv om Tommy Kenter blev kendt som sjov på tv, har han primært spillet teater, også tit store dramatiske roller – f.eks. ‘Slutspil’, ‘Mus og Mænd’, ‘Mens vi venter på Godot’, ‘Svejk’ og ikke mindst ‘King Lear’ på Det Kongelige Teater i 2016.

Rockstjernedrømme
Tommy Kenter droppede i sin tid ud af gymnasiet, fordi han ville være rockstjerne. Men det amatørband han spillede i blev ikke berømt, og han arbejdede i stedet på en fabrik indtil han som 20 årige søgte en ind på Statens Teaterskole – og kom ind. Musikken har dog altid haft sit tag i ham. I begyndelsen af 1970’erne spillede han med i pigtrådsgruppen ‘Step By Step’ i cirkus hos Peter Belli. Siden 1980 har han turneret med en række musikalske onemanshow – ofte i et samarbejde med pianisten Niels Jørgen Steen, og i 1985 forsøgte sig i Melodi Grand Prix med sit eget nummer ‘Piano’ sammen med Lisa Dandanell og Hanne Boel. Desuden har han indspillet pladerne ‘Nattens sidste cigaret’ og ‘Tommy Kenter uden hat og briller’. Han opnåede sågar en tredjeplads i ‘Vild med dans’ i 2011 som partner til Marianne Eihilt.

Hans musikalske talent er dog nok især kendt fra de mange viser han har sunget gennem årerne i Cirkusrevyen. Han brød for alvor igennem i Cirkusrevyen 1979, hvor han bl.a. sang visen ‘Bare jeg ikke var så træt’. Og i Cirkusrevyen 1983 optrådte han med visen ‘Det er ikke morsomt’ og viste sin musikalitet i det swingende potpourri ‘That’s Waller’ sammen med Grethe Sønck.

60 år på scenen
70 år, hvoraf de 60 har været tilbagt på scenen (som 10-årig fik han sin scenedebut i ‘Den forelskede kamphane’ på Det Ny Teater), 34 film , 17 TV-serier, 2 julekalendere (og skrevet musik til en tredje), 16 revyer og arbejdet på 10 andre, stemmearbejde på 14 tegnefilm – og har skrevet tekster og musik til et hav af forestillinger. Tommy Kenter har meget at se tilbage på. Et række priser er det også blevet til. Men hvad er der at se frem til? Forhåbentligt mere tid til kæresten, datteren, børnebørnene – og ham selv.

Ringen sluttes
For publikum er der i hvert fald noget at se frem til. Rigtig mange gik forgæves til ‘Spillemand på en Taggryg’ i sidste efterår på Det Ny Teater. Rollen, som Tommy Kenter bekendtgjorde skulle være hans sidste. Til januar genopsætter teatret forestillingen. Og ringen sluttes, for Tommy Kenter skal spille overfor ekskonen AnnMari Max Hansen – hun har ellers holdt 40 års pause som skuespiller, og har i stedet arbejdet som gestaltterapeut og underviser i kommunikation. Men hun er tilbage i rollen som mælkemanden Tevyes kone. Det kan man da næsten kalde et historisk øjeblik.

Kilde: Wikipedia, danskefilm.dk, alt.dk

Om artikelserien
Hver måned sætter Teaterbilletter fokus på en skuespiller, som er aktuel på et af vores teatre. Dyk ned i de mange spændende menneskers metier og husk at skuespillere opleves bedst på scenen i teatret.