ArtiklerUnge & Voksne

Juni måneds skuespiller – Ina-Miriam Rosenbaum

Hun er ikke ret høj. Men hun er et stort menneske i dansk teater. Hun har spillet alt fra Goebbels til PH – og hun har gjort det til et projekt at huske os på de møgsager på Christiansborg, som ellers kan ende i den kollektive glemmebog.

Den lille blå bog 
Fulde navn: Ina-Miriam Rosenbaum.
Født: Den 11. juni 1959 i København.
Uddannet: Skuespiller fra Statens Teaterskole i 1982.
Civilstatus: Fraskilt. Mor til pianist og komponist August Rosenbaum og kæreste med bassisten Michael Andersen.
Bonusinfo: Bliver tit forvekslet på gaden med sin storesøster, Pia Rosenbaum, som også er skuepiller.

Ina-Miriam Rosenbaums ophav inden for kultur fornægter sig ikke. Hendes far var entertaineren, musikeren og forfatteren Simon Rosenbaum, søsteren Pia Rosenbaum er skuespiller og hun har sendt bolden videre til sin søn August Rosenbaum, som er en anerkendt pianist og komponist inden for jazz og electronica.

I snart 40 år har vi set hende i en række tv-serier og net-serier, bl.a. ‘Bryggeren’, ‘Plan B’, ‘Anna Pihl’, ‘Borgen’, ‘Friheden’, ‘Broen’ og for nyligt TV2 Charlies nye krimiserie ‘Sommerdahl’.
Hvis man er til revy, har der også været rig lejlighed til at nye hendes komiske talent der. Som instruktør genoplivede hun desuden Hjørringrevyen 2011-2013 som instruktør og kunstnerisk leder. Hun har også instrueret en hel del teaterforestillinger rundt om i landet.

Politisk engagement
Når Ina-Miriam Rosenbaum skaber sine egne ting, har de ofte et samfundsengageret touch. Hun arbejder løbende på en række teaterforestillinger om møgsager på Christiansborg. Sager, der er gået i vores kollektive glemmebog. Det hedder ‘Projekt Glemmebogen’. Med en blanding af satire, musik, dokumentarisme og drama dykker hun ned i hvordan de demokratiske spilleregler bliver testet i politikernes stigende antal møgsager – fra skattesagen til salget af DONG og snart Anders Fogh Rasmussen og Danmarks engagement i Irak og Afghanistan. Sidstnævnte kan man opleve på Teater GROB til efteråret.

Kontroversielle personer
På teatrenes scener er hun også kendt for at have specialiseret sig i at portrættere kontroversielle, historiske personer på scenen, bl.a. Silvio Berlusconi, Agnes Henningsen, Marguerite Viby og PH. Hun spillede Det Tredje Riges propagandaminister Joseph Goebbels i Rhea Lemans forestilling ‘Hitler on the Roof’, som havde premiere på Københavns Musikteater I 2011 – det år hvor hun fik en Reumertpris for rollen som Goebbels. Forestillingen spillede sidste gang på Teatret ved Sorte Hest i 2017.

Prisbelønnet One Woman Show
I 2018 modtog hun igen en Reumert – hendes tredje – for rollen som emigranten Mendel Singer, hans kone og resten af rollerne i det farverige persongalleri i forestillingen ‘J O B – et enkelt menneske’.

SE OGSÅ: Ina-Miriam Rosenbaums soloforestilling om emigrantens lod

Den forestilling er hun aktuel med igen i slutningen af maj måned – denne gang på Bådteatret.

Kilde: Wikipedia, inamiriam-rosenbaum.squarespace.com

Om artikelserien
Hver måned sætter Teaterbilletter fokus på en skuespiller, som er aktuel på et af vores teatre. Dyk ned i de mange spændende menneskers metier og husk at skuespillere opleves bedst på scenen i teatret.