ArtiklerUnge & Voksne

September måneds skuespiller – Mikkel Lomborg

Han er alle danske børns helt, og verdens sødeste legeonkel.

Men bag Hr. Skægs smilende facade gemmer der sig en mand, som flyttede 14 gange som barn og blev mobbet – og i mange år troede, at hans liv ikke ville lykkes, hvis han ikke blev god til matematik.

Den lille blå bog 
Fulde navn: Mikkel Lomborg
Født: Den 2. februar 1971 i Lyngby.
Uddannet: Pædagog og arbejdede i 11 år på et opholdssted.
Bonusinfo: Mødtes sin kone Neeni da han optrådte med Cirkus Summarum. De skrev sammen i 3 år før de blev kærester, og han konverterede til islam for at blive gift med hende.

SE OGSÅ: “Bliv blæst helt væk med ungerne!”

Mikkel Lomborg voksede op på Stevns med sin mor og to yngre søskende. Han var  syv år da forældrene blev skilt og faren forsvandt ud af hans liv. Derefter voksede han op i et miljø præget af kvindefrigørelse, hvor mænd blev betragtet som nogle svin. Det var et svært sted at vokse op for den lidt underlige, kunstnerisk dreng. I det sydsjællandske lokalsamfund var knallerter og håndbold det, man gik op i, og mens klassekammeraterne i teenageårerne fik permanentkrøller og stonewashed cowboybukser, gik outsideren Mikkel rundt med håret klippet efter en kasserolle og i genbrugstøj. At moren oven i det var en urolig sjæl, så de flyttede 14 gange, hvilket indebar et hav af skoleskift, gjorde det ikke lettere at finde venner.

Bristede drømme
I mange år var det naturen, som Mikkel søgte tilflugt i. Hans store drøm var at blive zoolog – han fandt døde dyr, gravede dem ned og op igen og tegnede deres skeletter. Men matematik var mildt sagt ikke hans styrke, fortalte hans lærer ham, så zoologdrømmen måtte opgives.

Efter et par gymnasieår i Stevns tog Mikkel Lomborg til København for at søge ind på musikkonservatoriet som operasanger. Men på selve optagelsesdagen turde han ikke møde op – endnu en drøm brast, og han søgte i stedet ind på pædagogseminariet. Det var dog ikke lykken, i begyndelsen trøstespiste han og følte sig ensom – indtil han mødte en musikintersseret medstuderende, Nikolaj Grandjean, og de to begyndte at lave musik sammen. Det fortsatte de med i mange år, mens Mikkel Lomborg arbejdede som pædagog på en døgninstitution for unge.

Miraklernes tid
I 2007 ændrede Mikkel Lomborgs liv sig drastisk – han blev til Hr. Skæg. Baggrunden var, at han deltog i et afsnit der handlede om skæg i tv-børneprogrammet ‘Amigo’ med Jacob Riising som vært. Og at en tilrettelægger fra Danmarks Radio desuden havde spottet ham danse rimelig vildt til en Zulu Awards-fest. Han blev kaldt til casting til rollen som Hr. Skæg i en dansk udgave af et svensk børneprogram om tal, og fik jobbet med det samme. Programmet ‘Skæg med tal’ var født. Siden fulgte lignende programmer om skæg med bogstaver, ord og matematik – de største succeser for DRs’ børneprogrammer siden ‘Bamses Billedbog’. Allerede fra andet program fik Mikkel Lomborg lov at skrive teksterne til sangene sammen med en gammel ven fra efterskolen – og vennen Nikolaj Grandjean fra seminaret lavede melodierne. Siden fulgte et årelangt musikalsk partnerskab med Nikolaj Grandjean.

Lige så stor som Kaj og Andrea
Hr. Skæg er den største succes i DRs børneunivers siden ‘Bamse og Kylling’ og ‘Kaj og Andrea’. Ofte kan det vare op til tre timer at skrive autografer efter en forestilling, fordi alle børn skal have tid til at stave deres navne. Hr. Skæg har svært ved at sige nej. Også selv om han får irriterede blikke fra de ventende forældrene over at skulle stå i kø og vente så længe. Efter at han selv blev forælder til en pige i 2013, er han dog blevet bedre til at sige stop – fordi han nu selv har et barn han skal hjem og tage sig af. Oven i et bonusbarn fra hans kones tidligere ægteskab.

Aktuel til september 
Til september skal Mikkel Lomborg stå på scenen for første gang på Østre Gasværk Teater sammen med Mille Gori (Motor Mille), Mads Geertsen (Onkel Reje) & mezzosopranen Andrea Pellegrini. Forestillingen hedder ‘Storm om Ramasjang’ bliver produceret sammen med DR, og handler om lige præcis de værdier som både Mikkel Lomborg og Hr. Skæg står for: At det er sammen med hinanden, at magien opstår. At det er de skæve, mærkelige og forunderlige karaktertræk, der får os til at stå stærkt i stormvejr, så længe vi forstår, at der skal være plads til at blæse med hver vores styrke.

Kilde: Wikipedia, BT.dk, Berlingske.dk og Alt.dk

Om artikelserien
Hver måned sætter Teaterbilletter fokus på en skuespiller, som er aktuel på et af vores teatre. Dyk ned i de mange spændende menneskers metier og husk at skuespillere opleves bedst på scenen i teatret.