ArtiklerUnge & Voksne

Aktuel skuespiller: Sigurd Barrett

Han er alle børns musikalske legeonkel. Hans bøger står på ethvert børneværelse med respekt for sig selv. Men han begyndte sin musikkarrierer på universitetet og underholdt voksne længe før han fandt vej til børnene. 

Den lille blå bog 
Fulde navn: Søren Sigurd Barrett.
Født: Den 20. januar 1967 i Rødovre.
Uddannet: Cand.phil. i musikvidenskab fra Aarhus Universitet i 1992 med speciale i russisk rock.
Civilstatus: Fraskilt fra operasangerinde Winnie Merete Barrett, som han har fem børn med. Forlovet med den 24 år yngre færøske violinist Heiðrun Petersen. Sammen har de datteren Ronja, f. 2019.
Bonusinfo: Spillede klaver første gang som toårig og skrev sine første børnesange som seksårig.

Sigurd Barret er manden der har spillet klaver siden han kunne gå. Og som altid har vidst, at de forældre han boede hos, ikke var hans biologiske forældre. Sigurd Barrett blev som barn bortadopteret, og da han blev 18 år fik han sin biologiske mors navn. Fem år senere tog han kontakt og opdagede, at han havde to søskende. Men i barndommen var han et lidt ensomt enebarn, hvilket måske har ført til hans ønske om selv at få mange børn. Og det fik han, hele seks styk, det sidste som 52-årig med Heiðrun Petersen, der er 24 år yngre end ham. Da den dengang 48-årige Sigurd Barrett blev kæreste med den unge blondine var manges reaktion, at hun var et trofæ. Men kærligheden overvandt både fordomme og aldersforskel, og i dag bor de to sammen i hans hus i Valby og er nybagte forældre.

Ikke kun for børn
Han fik sit folkelige gennembrud i Danmark med tv-programmerne ‘Sigurds bjørnetime’ og ‘Hit med Sangen’ på DR1. Siden fik han sit eget børnetv-show ‘Sigurds Ulvetime’ og var med til at skabe programmerne ‘Sigurd & Symfoniorkesteret’, ‘Sigurd & Big Bandet’ samt ‘Sigurd og Operaen’ som introducerede henholdsvis klassisk musik, jazz og opera for børn. Men forud for tv-succen, og før han blev alle danske børns musikalske legeonkel, havde Sigurd Barrett en lang karrierer som pianist og bandleder for voksne. I 1990’erne stiftede han latin-jazz-trioen ‘Trio de Janeiro’ samt Leo Mathisen-orkesteret ‘Sigurd Barrett & The Cigars’, og han har med sine orkestre turneret i store dele af verden. Han udviklede det crazy-komiske entertaintment-show ‘Sigurd Barrett Piano Show’ – en slags moderne og rytmisk pendant til Victor Borges shows – som førte til flere tusind live-job på festivaler, kongresser, firma-events etc. i ind- og udland.

Sjov dannelse
Men da børnetv tog fat i Sigurd Barrett, første det meget mere med sig, end han havde troet. 5 musicals for børn, en debut på Det Kongelige teater med teaterkoncerten ‘Sigurds Danmarkshistorie’ og en række med familiekoncerter og som solist med diverse symfoniorkstre. Alt sammen i børnenes tjeneste. Han har især lært danske børn om historie og musik – fra de græske guder til dansk oldtid, og fra symfoniske værker til swing jazz. Dannelse på en underholdende måde for børn, må siges at være hans varermærke, også i bogform, CD-form og DVD-form. Han er forfatter af bøgerne ‘Sigurd fortæller Bibelhistorier’, ‘Sigurd fortæller om de nordiske guder’, ‘Sigurd fortæller om de græske guder’, ‘Sigurds ABC’, ‘Sigurds Verdensatlas’ og ‘Sigurds Danmarkshistorie’. Tilsammen har de solgt mere end 500.000 eksemplarer. I 2016 udgav han tobindsværket ‘Sigurd fortæller Danmarkshistorie’, der udkom både som bogværk, dobbelt cd, dobbelt LP, e-bog, brætspil, iPad-spil, sangbog, korhæfte – samt 40 film og en tv serie til DR Ramasjang.

Og nu er det tid igen til noget sjov dannelse fra Sigurd Barrett. Nemlig en lektie i Danmarkshistorien på Bremen Teater i København i vinterferien. Læs mere om forestillingen under artiklen.