ArtiklerUnge & Voksne

Teater til bogelskeren

Til den passioneret læser har de københavnske teatre en række forestilling i efteråret 2019 baseret på både noveller, romaner og bøger.

Brøgger, Revolver på Republique (05. sep. – 13. okt.)
I 1975 debuterede Suzanne Brøgger med essaysamlingen Fri os fra kærligheden, et opgør med kønsroller og kvindens plads i det moderne samfund. De bedste af Brøggers essays får nu scenisk liv, når sanger og skuespiller, Jeanett Albeck forvandler dem til sange, sat ind i et humoristisk, skarpt og smukt univers. I forestillingen flettes billeder, lyd og tekst sammen til et musikalsk essay à la Brøgger.

I Love Dick, Husets Teater (14. sep. – 12. okt.)
I Chris Kraus kultklassiker I Love Dick udfolder forfatteren et voldsomt humoristisk blik på kunst, magt og karriere, samt ikke mindst på magtbalancer mellem kønnene og i vores samfund i det hele taget. I LOVE DICK udkom i 1997, men har de senere år oplevet et gennembrud med bl.a. nyoversættelser og filmatiseringer. Husets Teater præsenterer dette feministiske manifest som musikalsk roadmovie for teater.

Camille Clouds Brevkasse, Mungo Park (19. – 20. sep.)
Forestillingen baserer sig på Line Knutzon’s bog Camile Clouds brevkasse, som er en satire over tidens selvhjælpslitteratur og rå menneskesyn. Forestillingen er en dramatisering af Line Knutzons satiriske karaktermord på tidens succeskultur, hvor alting er 100 procent din egen skyld.

AMERIKA, Nørrebro Teater (27. sep. – 03. nov.)
AMERIKA er baseret på Franz Kafkas absurde og tankevækkende roman Amerika – den bortlevende. En højaktuel og grotesk komedie om længslen efter at skabe sig et nyt liv i et fremmed land. Forestillingen tager fat i hovedpersonen Karl, der skal begynde et nyt liv i Amerika: Mulighedernes land, hvor alle drømme kan blive til virkelighed. Men Amerika byder ham langt fra velkommen med åbne arme.

Et latterligt menneskes drøm, Kapellet på Vestre Kirkegård (8. nov. – 29. feb.)
Den store rusiske forfatter, Dostojevskijs, gådefulde historie om et menneskes forfald og søgen efter livet bliver iscenesat i Kapellet på Vestre Kirkegård. Novellen Et latterligt menneskes drøm er skrevet i 1877, men er stadig aktuel.

Jan Sonnergaard er ikke død, Edison på Betty Nansen (8. – 23 nov.)
Jan Sonnergaard (1963-2016) væltede den danske litterære verden, da han i 1997 udgav novellesamlingen ‘Radiator’. Siden da har han udgivet et hav af noveller, debatartikler og bøger. Forestillingen viser at Jan Sonnergaard lever videre i sine tekster i selskab med det mylder af mennesker, han skabte. Han gav liv til mennesker, som tilværelsen har kørt ud på et sidespor.