ArtiklerUnge & Voksne

Ditte Hansen: Jeg elsker teater

Jeg elsker teater. At synke ned i de røde sæder, når lyset går ned, pausen med hvidvin, som indtages i foyeren mens forestillingen halvvejs-evalueres.

Selv hvis jeg er så uheldig at se et mindre vellykket stykke, synes jeg altid jeg får noget med hjem. Det kan være en skuespiller som er specielt dygtig eller modig den aften, en smuk scenografi eller bare det at være sammen med en veninde eller min kæreste og opleve noget sammen, som vi kan diskutere og dele.

Teater er noget så sjældent efterhånden, som en live oplevelse sammen med andre mennesker. I teatret mødes vi “in real life” og deler en oplevelse. Vi griner og bliver berørt sammen med andre. I en tid hvor alle kigger på hver deres skærm, har det at mødes i nogle timer med andre mennesker og dele en oplevelse, i sig selv en kæmpe værdi.

Teater er meget større end os, teater har altid været der – lige siden Jesus lavede sit show med at gå på vandet og også langt før det: Så længe der har været mennesker, har vi optrådt for hinanden og fortalt historier. Teatret vil bestå og overleve os alle

Jeg glemmer aldrig min første teateroplevelse. Jeg var 10 år gammel og så Oliver Twist på Nørrebro Teater. Jeg svævede hjem over Dronning Louises Bro og en ny verden havde åbnet sig for mig. Forestilling havde Jesper Klein og Hanne Uldal i hovedrollerne. Jeg købte kassettebåndet med musikken fra forestillingen og lyttede sangene, til jeg kunne dem alle udenad. Jeg blev fuldstændig forelsket i Hanne Uldal og kombinationen af hendes stemme og Dickens historie om den hjemløse dreng, tror jeg i dag var den udløsende faktor for at jeg senere valgte at blive skuespiller.

Hvis jeg kunne ønske noget for dansk teater var det at publikum ikke skulle være så velopdragne. Alt for mange føler at i teatret skal man sidde helt stille, og man kan ikke ”komme ud”. Vi skal huske at teatret er vores allesammens rum.

Teater hjælper os til at forstå vores samtid og vores historie. Når vi hører andre menneskers historier på teatret, udvides vores horisont, vores forståelse af os selv, af andre mennesker og af verden omkring os. Andre gange giver teatret os blot mulighed for, at glemme verden omkring os for en stund.

Vi ses i teatret!
Ditte Hansen