BlogBørn & Familie

Baltoppen Live, Igen

Scenen er sat på et dejligt langhåret tæppe med alle de små mennesker omkring. Hov! Nu er der teater for de små mennesker igen!

Det knitrer i luften og de små mennesker kommer marcherende ind i gennem foyeren på Laboratoriet, hvor Teater Åben Dans har hjemmebane, 15 minutters gang fra Roskilde station. Her ved rockmuseet Ragnarock vokser en hel ny spændende by frem på ruinerne af den gamle betonfabrik, og i det gamle betonlaboratorium eksperimenterer Catherine Poher og Thomas Eisenhardt med danseteater.

På cykel til teatret
De små knitrende flyverdragter på 2 år skal i teatret med vuggestuen. Udenfor står pædagogernes el-kassecykler parkeret og der kan sidde fire børn i hver kassecykel, spændt godt fast og med cykelhjelme på. Forestillingen er udsolgt i dag til en masse børn i målgruppen 1,5 – 4 år.

‘Igen’ er en dansk eksportvare

Når de små mennesker skal i teater for første gang, må det være noget godt der serveres for dem, og forestillingen ‘Igen’ er virkelig gennemprøvet og bærer vel stemplet ‘danish quality theater’, for danseforestillingen med Antoinet Helbing og Ole Birger Hansen har spillet over 300 gange i mange lande. Teater Åben Dans har nemlig turneret i det meste af Europa, Canada, Japan og Kina.

Indenfor er mørkt og blødt
Scenen er sat på et dejligt langhåret tæppe med alle de små menesker omkring. Nogle skal vende sig til mørket og et enkelt barn græder højt, men Antoinet og Ole lægger en lang snor ud på tæppet, og nu bliver det magisk: Snoren kan lave bølger, og da lyset slukker bliver den selvlysende og laver de mest fantastiske figurer i luftet – et af de ord i den ellers tavse forestilling kommer nu i brug: “HOV”, et dejligt ord, og det er nemt at sige for de små mennesker.

To voksne der gider at lege
Lange smidige Ole og vævre Antoinet tumbler nu rundt på tæppet, helt henne og hilse på børnene, ind igen, støde sammen på midten og op at flyve. “HOV!” siger alle, og dansernes leg med kroppen fortsætter igen og igen til et lydspor af komponisten Fredrik Lundin, mens afvikleren Elke Laleman sidder ved mixerpulten og hækler! Keder hun sig virkelig så meget? Nej, det viser sig senere at hun hækler den røde tråd til forestillingen i form af et mavebælte til Antoinet.

Frankrig og Spanien venter
Forestillingen ‘Igen’ var en enkelt dags prøve inden Antoinet, Ole og Elke drager afsted for at spille i Paris og Madrid. Dit lille menneske og dig kan dog nå at se den herhjemme på Baltoppen Live, hvor den spiller de to dage sidst i januar og på Teater Play i Holbæk til maj.

Af Peter
“All the World is a stage…” skriver Shakespeare. Jeg har viet en stor del af mit liv til at lave teater med og for børn og unge. Det er vigtigt at børn bevarer de kompetencer som de er udstyret med fra fødslen, nemlig at iagttage og efterligne andre mennesker, for herigennem at lære at tage del i et fællesskab. Børn bør se mindst én teaterforestilling om året – være med til selv at spille teater – og dagligt lære gennem drama i børnehaven og skolen. Gennem drama kan man udforske livet og lære at spille en rolle.