BlogUnge & Voksne

Bellevue Teatret, Bellevue Badehotel

Ny og sjov farce om Bellevue og omegn, der på trods af gags og ”halløj på badehotellet”  alligevel rummer en hel del sandheder om Danmark lige nu.

Fake News
Der var stor opstandelse for et par måneder siden i den nordlige omegnskommune Gentofte. Det smukke Bellevue Teater skulle ifølge en pressemeddelelse ombygges til badehotel. Det viste sig hurtigt at være Fake News – et mediestunt skabt af teatrets nye PR folk for at få opmærksomhed. For teatret blev jo fredet i slutningen af 1980erne og er i dag et ikon i dansk arkitektur, en perle inden for teaterbyggeri og en på alle måder enestående bygning. Men sandheden er dog, at Gentofte Kommune flere gange igennem årene har haft lyst til at gøre noget ved bygningen, bl.a. at indrette et casino, så helt ud i Dyrehaven var ideen altså ikke.

Vovet satire
Tilbage er nu forestillingen: ”Bellevue Badehotel” -en satire på den ufarlige, lidt vovede manér, som vi kender fra ikke mindst sommerrevyerne. Bag teksten står da også makkerparret Vase & Fulgsang.

Forestillingen starter nede på den grønne plæne – ud mod Øresund. Hoteldirektøren kommer kørende på en traktør og møder søsteren,  bestyrelsesformanden, den hurtigtløbende piccolo og en journalist fra tv-Lorry. Joh, det er dansk hygge skabt effektiv og dynamisk af skuespillerholdet med Troels Malling, Kristian Holm Joensen, Marie Mondrup, Susanne Breuning og Farshad Kholghi.

Smuk scenografi
Skuespillerne skal løbe hurtigt, når skuepladsen flytter over til teatersalen, og scenen afslører en flot hotelfoyer skab af scenografen Benjamin la Cour (kendt for sin “Klokkeren for Notre Dame”) – præcis som Arne Jacobsen i sine gode dage i 1930erne ville have tegnet en hotel-lobby. Der er striber, bambus og fine detaljer i dekorationen, og så er der ellers et forvirret og finurligt persongalleri med hurtige omklædninger og i sidst ende en lille overraskelse.  Detaljerne skal ikke røbes.

Skuespillere i revystil
Troels Malling er inkarnationen af jyske entreprenører iblandet Cirkusrevyens pæne Torben Træsko. Som Tommy Gummistøvle går han ikke af vejen for hverken at ødelægge teaterbygningen til fordel for et utal af hotelværelser eller spille på hestene på den nærliggende galopbane. Det er godt set af forfatterparret at mikse de to elementer, vel inspireret af den gamle uimodståelige Liva Weel film”Odds 777″, fra 1932 – skabt lige før Arne Jacobsen transformerede Klampenborg-området.

Marie Mondrup sammen med Kristian Holm Joensen og Farshad Kholghi giver den i bedste og vildeste revystil og balancerer flot, mens Susanne Breuning er indbegrebet af alle de nye magtfulde kvinder, der via deres køn og udseende snarere end deres viden og færdigheder har fået et par håndfulde bestyrelsesposter.

“Bellevue Strandhotel” er en veloplagt tidstypisk farce instrueret af den norske Frede Gulbrandsen og i alle måder det, der på nudansk hedder:  et stedspecifikt værk.

Læs mere på www.kulturkupeen.dk

Læs mere om teatret:  i ”Bellevue Teatret” af Ulla Strømberg: (2013). Bogværket.

Af Ulla Strømberg, Kulturkupeen
Kulturjournalist, mag.art. i teatervidenskab - samt kunsthistoriske studier. Forfatter til bl.a. ”Nyere danske scenografer” (2017), ”Bellevue Teatret” (2013) og ”Rønne Theater” (2011). Tidl. museumsdirektør på Teatermuseet i Hofteatret og tidl. journalist i DR. Har siden 2014 skrevet teater- og kunstanmeldelser på bloggen Kulturkupeen.dk