BlogBørn & Familie

Bernhard Olsen Teatret, Hark Oluf

Forfatteren Kåre Bluitgen har dramatiseret den virkelige fortælling til børn fra 10 – 13 år. Morten Eisner styrer skuden i den enkle scenografi og husker at holde publikum på stikkerne.

Grundtvig Højskoles gamle gymnastiksal er blevet til teatersal på Frilandsmuseet i Lyngby. Her fortæller Morten Eisner historien om Hark Oluf, der som 12-årig stikker til søs og oplever et helt fantastisk eventyr.

Vi skriver anno 1720. Kaptajnsønnen Hark Oluf fra den lille vadehavsø Amrum vil ud at opleve den store verden og han vil gerne helt til Kina, men det fraråder de velbefarne søfolk: Der er jo brandstorm, skørbug, tropesygdomme og værst af alt – piratangreb! Intet af dette kan afskrække den unge mand og han beder endda til Gud om at få del i de store eventyr. Bønnen bliver hørt. Fire år senere er han ombord på skibet Håbet med kurs mod Hamburg. 

En rigtig sejler går i land
Morten Eisner kommer nynnende ind, klædt som matros i stribet bluse, jakke, og charmeklud. Kasketten er på sned, snadden i mundvigen og dertil en kvik bemærkning til pigerne. Han fylder scenen og går løs på publikum; de skal ikke bare sidde der og gemme sig.

Hvide slaver
Inden Hark Oluf og Håbet anløber Hamburg bliver de kapret i Kanalen af sørøvere. De bliver lagt i lænker og sejlet til Algier, hvor de bliver solgt på markedet som slaver. Her kan man vælge mellem at konvertere til Islam eller blive kastreret. Tyrkeren og guvernøren Beyen køber Hark Oluf som sin private husslave og i hans hus må Hark arbejde de næste tolv år.

Skibet sejler og tiden går
Forfatteren Kåre Bluitgen har dramatiseret den virkelige fortælling til børn fra 10 – 13 år. Morten Eisner styrer skuden i den enkle scenografi og husker at holde publikum på stikkerne. Så danser vi en jig, ridder på heste og får hugget hovedet af. Helt ufatteligt overlever Hark Oluf slaveriet og ligesom Josef hos Potifar i Egypten bliver han forfremmet. Forfremmet til Beyens skatmester, bøddel og øverstbefalende for hæren. Han bliver gift og til sidst får han tilmed sin frihed og kan rejse hjem til den lille ø i Vadehavet. Her kan man idag finde hans gravsten og læse hans dagbog fra tiden som slave i Algier.

Hark Oluf spiller til 30. maj 2018 i den smukke træbygning på Højskolevej ved Frilandsmuseet. Tag en tur derover inden eller efter forestillingen.

Sponsoreret af Teaterbilletter.

Af Peter
“All the World is a stage…” skriver Shakespeare. Jeg har viet en stor del af mit liv til at lave teater med og for børn og unge. Det er vigtigt at børn bevarer de kompetencer som de er udstyret med fra fødslen, nemlig at iagttage og efterligne andre mennesker, for herigennem at lære at tage del i et fællesskab. Børn bør se mindst én teaterforestilling om året – være med til selv at spille teater – og dagligt lære gennem drama i børnehaven og skolen. Gennem drama kan man udforske livet og lære at spille en rolle.