BlogBørn & Familie

Bosch’ Drøm, Republique

En forestilling spækket med bjergtagende akrobatik i et magisk univers af videoprojektioner og malerier, der på fantasifuld vis bliver levende.

Bosch’ Drøm er en yderst populær nycirkusforestilling, som mere end 20.000 publikummer oplevede sidste år på Republique. Nu er forestillingen tilbage som en del af en større verdensturné. Forestillingen er skabt i samarbejde med det canadiske nycirkuskompagni Les 7 Doigts og dykker ned i middelaldermaleren Hieronymus Bosch’ værker og hans betydning for andre store kunstnere som Salvador Dalí og Jim Morrison.

Det gode og det knap så gode
Bosch’ Drøm er på mange måder en ret overvældende oplevelse. Det er definitionen af en billedskøn forestilling, som både er smuk, poetisk og enormt lærerig. Det er nemlig ikke bare dygtige akrobater, der formidler de spøjse menneskeskikkelser og figurer i Bosch’ malerier. Det er også en lærerig oplevelse om kunsthistorie, hvor rejsen ind i Bosch’ malerier pakkes ind i en rammefortælling, hvor vi som publikum er gæster ved en akademisk forelæsning om Bosch. Underviseren, der spilles af Mikkel Arndt, har vel nærmest viet sit liv til Bosch’ kunst og fortæller passioneret om Bosch’ enorme værk Lysternes Have, hvor himmel og helvede er portrætteret side om side med hinanden.

Selv om det kan lyde som en tung omgang, så er det alt andet end det. Professorens spændende analyse afbrydes nemlig konstant af en magisk rejse ind i Bosch’ malerier, hvor der leges med flydende skift mellem videoprojektion og egentlig sceneoptræden, hvor akrobaterne vægtløst bevæger sig rundt med eminent elegance. Det er enormt skarpt udført, og de dygtige akrobater og nycirkusartister får det til at kilde i maven af begejstring. De er på én gang bomstærke og alligevel så skrøbelige og fine, at de i høj grad er med til at løfte oplevelsen op i det magiske luftlag.

Det er virkelig en æstetisk og storslået oplevelse i absolut verdensklasse. Det bliver særligt magisk i den passage, hvor vi følger Jim Morrisons rejse ind i maleriet, mens “Light My Fire” brager ud af højtalerne. Desuden står også helvedesbillederne utrolig stærkt og i perfekt kontrast til forestillingens øvrige drømmende og legende udtryk. I disse billeder står verden i flammer, og artisterne kaster sig frygtløst rundt mellem kinesiske pæle. Deres styrke er så imponerende, at det næsten er svært at fatte, hvordan nogle mennesker kan være i stand til at bevæge sig, som de gør. Forestillingen formår at skabe poesi på så mange forskellige planer uden, at det på noget tidspunkt bliver tungt og kedeligt. Dermed ikke sagt, at det er en let oplevelse, for hvis du som publikum virkelig engagerer dig og koncentrerer dig, kan du få uendeligt meget læring og oplevelse med ud fra denne forestilling. Den er en fryd for fantasien og et absolut must-see.

Skynd dig ind og se den, hvis
… du vil se tyngdeloven trodset i en malerisk og gennemført magisk forestilling.

Af Line Kirsten Nikolajsen, Den 4. Væg
Laver til dagligt en masse forskelligt mediearbejde og er i virkeligheden et eller andet sted også i gang med en kandidatgrad i Film- og Medievidenskab. Teater og skuespil har dog en helt særlig plads i mit hjerte. Jeg vil nok altid have en 13 årig lille pige inden i, som vil blive ved med at drømme om at blive stor skuespillerinde. Der er i min verden intet så forførende som teater, og jeg lader mig ofte rive med og blive helt opslugt. For mig er teatret den mest fantastiske form for pause fra den hurtige verden uden for. Jeg er ret pjattet med poesi i teaterform, som er et af de mest oprigtige pusterum med plads til eftertænksomhed, jeg kender til. Desuden er min teatersuperhelt lige nu Elisa Kragerup!