BlogUnge & Voksne

Folketeatret, Fucking Åmål

Hils din mor og Teater Vestvolden har i samarbejde modigt kastet sig ud i en teaterversion af den svenske kultfilm Fucking Åmål.

Modigt – for et mundheld siger: at du skal hjælpe til hvis lokummet brænder, men du ikke skal gå ind i en succes. Hvorfor stiller de to teatre op med en ny udgave af filmen Fucking Åmål fra 1998? Fordi emnet stadig er brandaktuelt. Nogle steder i verden kan man miste livet eller blive sat i spjældet, hvis amorinerne brænder for det ‘forkerte’ køn.

Hvad – har du mens?

Der er malet tykt med østrogen på scenen. Et lyserødt hus med en dør og to vinduer med gardiner, der flittigt bliver åbnet, trukket for og tilside. I huset bor teenageren Elin og hendes irriterende storesøster Jessica: “Har du mens?” Men scenografien er samtidig hjem for Agnes som er ny tilflytter i Åmål, den lille soveby ved søen i Dalsland. Hun har ry som lesbisk på skolen og hun er slemt forelsket og tiltrukket af den populære Elin, som har flere bejlere, her i blandt den generte Johan.

Fars og mors lille pige

Agnes forældre har travlt med at curle for deres pige; hun skal selvfølgelig have hele klassen til sin 16 års fødselsdag, selvom Agnes godt ved at ingen gider komme – undtagen selvfølgelig den klæbende Victoria i sin kørestol. Elins mor er derimod kontant og giver sine to fremmelige tøser stuearrest. 

Jeg vil være skæv

Aftenen er dømt dødsyg af søstrene; der er kun vitaminpiller og kosttilskud i medicinskabet og det bliver man ikke speciel skæv af, så kan de ligesågodt snige sig til ind den lunkne fest over hos lebben Agnes. Og måske lave lidt sjov med hende; Jessica overtaler storesøster Elin til at give Agner en ordentlig snaver og så skrider de ellers igen. Mens stakkels Agnes sidder tilbage snotforvirret. Dagen efter går sandheden op for hende – med et knust hjerte som ‘præmie’.

Mia Lerdam og Rikke Visti giver nyt liv til søskeneparret Agnes og Elin samt deres mødre, mens René Benjamin Hansen med en god portion humor tager sig af både Jessica, Victorie og Agnes far. Benjamin har virkeligt travlt, for der bliver flittigt skiftet figur. Mia Lipschiz har instrueret den rørende forestilling, og har du været vild med Skam vil du også blive begejstret for Fucking Åmål.

Aldersgruppe fra 12 år. Det er måske nu sidste chance for at opleve denne meget roste forestilling.

Af Peter
“All the World is a stage…” skriver Shakespeare. Jeg har viet en stor del af mit liv til at lave teater med og for børn og unge. Det er vigtigt at børn bevarer de kompetencer som de er udstyret med fra fødslen, nemlig at iagttage og efterligne andre mennesker, for herigennem at lære at tage del i et fællesskab. Børn bør se mindst én teaterforestilling om året – være med til selv at spille teater – og dagligt lære gennem drama i børnehaven og skolen. Gennem drama kan man udforske livet og lære at spille en rolle.