BlogUnge & Voksne

Husets Teater, Messias i nat

Og det skete i de dage, som udgik der en befaling fra en kejser, at hele Verden – skulle høre Messias

For mange mennesker er det med til juleforberedelserne at opleve en af de mange opførelser af Messias. Et flot og pompøst oratorium med kor og orkester om Frelseren der skal komme menneskene på jorden til hjælp. I år er det muligt at høre en nyfortolkning af Georg Friedrich Händels 275 år gamle mesterværk med Alexander Moltkes redigering af den gamle tekst, der nu handler om vores tids udfordringer med frygt for krig, klimaet, flygtningene og den økonomiske krise.

Ingen orkester men stor lyd
Musikken er nykomponeret af Matilde Böcher hvor vi stadigvæk kan genkende Händel. Besætningen er sopran, kontratenor, tenor, bas og folkekor, hvor solisterne er professionelle sangere med store stemmer, mens folkekoret er sammensat af meget dygtige børn og voksne amatørsangere.

Som at tage bad i musik
Det hele er sat i scene af Liv Helm som en teaterkoncert i den smukke sal på Husets Teater ved Halmtorvet. Publikum, solister og kor sidder blandet sammen rundt om det fine parketgulv, hvor den fysiske del af koncerten kommer til at foregå. 

Det er en stor musikalsk oplevelse at sidde så tæt på sangerne og kan godt give lyst til at synge i kor (igen). Forestillingen er også en koncentreret oplevelse for modsat Händels lange Messias varer ‘Messias i nat’ bare 65 minutter og iøvrigt behøver ingen at stå op under hallelujakoret.

Her er ingen konger. Vi er bjerget

Budskabet i Messias i nat er: Der kommer ikke en hyrde fra himlen og frelser os. Som det til slut smukt illustreres midt på det bare gulv, er det os selv, der er Messias, som kan holde det onde væk – hvis bare vi står sammen som et bjerg.

Af Peter
“All the World is a stage…” skriver Shakespeare. Jeg har viet en stor del af mit liv til at lave teater med og for børn og unge. Det er vigtigt at børn bevarer de kompetencer som de er udstyret med fra fødslen, nemlig at iagttage og efterligne andre mennesker, for herigennem at lære at tage del i et fællesskab. Børn bør se mindst én teaterforestilling om året – være med til selv at spille teater – og dagligt lære gennem drama i børnehaven og skolen. Gennem drama kan man udforske livet og lære at spille en rolle.