BlogBørn & Familie

Jeg kan huske alting, Zangenbergs Teater

Nogle forestillinger holder sig i live længe og det er heldigt, for ingen kan nå at se det hele. Nåede du ikke ‘Jeg kan huske alting’ er chancen der på Zangenbergs teater i Pilestræde til og med 10. september. Det er teater i øjenhøjde for de 2-5 årige og Teaterspot har været på repremiere med den skjulte hensigt, at opleve teatret gennem børnenes øjne. 

Zangenbergs Teater 
Jeg begyndte med at tjekke ind på Zangenbergs Teater en fredag morgen, hvor mødre og bedstemødre bragte de små teaterdebutanter ind til ‘Jeg kan huske alting’. Zangenbergs nye forretningsfører Thea Kulavig tog varmt imod de små gæster og deres ledsager. Teatret har den skønneste foyer med ro, god plads i garderoben og borde til en hyggelig ventestund inden det hele begynder på scenen. Søbygårds sodavand fra baren er populære hos gæsterne. 

 Teater i øjenhøjde 
Hvis der er noget Mette Rosleff kan, er det at møde børnene i deres univers: “Jeg kan huske alting,” starter hun med ansigtet i et stort smil. “Når jeg tænker på min dag, kan jeg huske det hele. For jeg er mig og inde i mit hoved findes alt det, som jeg har lavet i dag. I dag har jeg spist en banan” Ingen er i tvivl om at Mette elsker bananer – men mors sunde broccoli er til gengæld ikke livretten. “Far har altid travlt og hans ben løber afsted med ham.” Udsagnene støttes af små rekvisitter, dukker og Mettes rolige fortællende ansigt – uden at det føles spor overspillet. Intet under, at hun fik en Reumertpris i 2012 for ‘Små skridt’ og blev nomineret for ‘Jeg kan huske alting’ i 2015. 

 De bedste mødre i verden 
De søde voksne havde taget deres små folk på skødet og lånte uden blusel deres nysgerrige øjne. 
Til gengæld italesatte ‘de bedste mødre’ forestillingen så fint, at ingen detaljer blev udeladt – måske hjalp det børnene gennem forestillingen og måske levnede det ikke plads til børnenes egne tanker – jeg ved det ikke, men det har været i bedste mening, for disse rare voksne ville give børnene noget af det bedste i verden; en oplevelse tæt sammen – foran et levende menneske på en scene. 

Tankerne må ordnes inden man kan sove
Det er om aftenen når man som lille ligger i sin seng, at der er brug for at få ordnet sine tanker. Det ved den kloge mor og den rare far. For der kan nemt komme kaos i alle de mange ting barnet har oplevet i løbet af dagen. Så meget kaos at det er svært at falde i søvn. Hvis den voksne lige som Mette Rossleff hjælper med at ordne og sortere; dét der er spist, dét der er set, dét der er hørt, ja hjælper man med at huske på alle oplevelserne; så kan barnet falde til ro og trygt lægge sig til at sove. Prøv selv, for det virker. 

 Scenografien er bedårende
Det virker, for når Mette Rosleff ordner dagen, begynder drømmene at myldre ud af den store seng, som udgør den geniale scenografi. Bussen kører hjem til mormor, hvor morfar tager ‘en morfar’ og da skal Mette være musestille. Børnene fra børnehaven dukker op på vej i skoven. SuperBrugsen, mors bil og værelser dukker frem, og vi voksne lurer lidt på, hvordan alt dette bliver styret. “Det er en hemmelighed og det må du love ikke at afsløre!” siger Mette inden jeg tager afsked hende: “Det er nemlig teatrets magi.” 

Af Peter
“All the World is a stage…” skriver Shakespeare. Jeg har viet en stor del af mit liv til at lave teater med og for børn og unge. Det er vigtigt at børn bevarer de kompetencer som de er udstyret med fra fødslen, nemlig at iagttage og efterligne andre mennesker, for herigennem at lære at tage del i et fællesskab. Børn bør se mindst én teaterforestilling om året – være med til selv at spille teater – og dagligt lære gennem drama i børnehaven og skolen. Gennem drama kan man udforske livet og lære at spille en rolle.