BlogUnge & Voksne

Lysistrate, Folketeatret

Skuespillerne er bestemt ikke bange for at kaste sig ud i fysisk komik med pik og patter, hvad der også er visuelt repræsenteret i de eksplicitte kostumer med glimmer i kønsbehåringen.

Lysistrate er en komedie skrevet af Aristofanes for næsten 2500 år siden. Den omhandler kvinderne fra Athen og Sparta, som vil afslutte den peloponnesiske krig på en forholdsvist alternativ måde; nemlig ved at nægte deres mænd sex. Her er den sat op af 4. årgang fra Den Danske Scenekunstskole i Odense i en dejligt gakket og lidt mere moderne udgave. Skuespillerne lægger hver aften ud med at trække en tilfældig rolle op af en smukt dekoreret hat, hvorefter de ifører sig det tilsvarende kostume bestående af en paryk og karakterens kønsdele. Alt kan ske i Lysistrate, da skuespillerne i høj grad improviserer sig igennem og på fornemste vis benytter enhver mulighed for at sætte krydderi på forestillingen.

Det er noget af en mundfuld man her har kastet sig ud i, da alle skuespillerne skal kunne spille alle karaktererne. Langt hen af vejen kommer de rigtig godt i mål, da det er tydeligt, at der er lagt et godt stykke fodarbejde i at klarlægge målet, drivkraften og de afgørende linjer i hver enkelt scene, samt at de 4.-årgangsstuderende er vanvittig godt trænet udi improvisation. Et sådant dogme medfører dog også at forestillingen mister lidt af sin skarphed, da skuespillet somme tider stikker af fra historien og det nærmer sig ukontrolleret teatersport. Alligevel er der ingen famlen eller snublen, da skuespillerne interagerer utroligt flot med både hinanden og publikum.

Forestillingen er akkompagneret af en musiker, som befinder sig på scenen og live skaber rytmer og toner. Dette element er med til at løfte forestillingen da den ensformige klang binder den vanvittige forestilling rigtig flot sammen.

Skuespillerne forsøger at argumentere for forestillingens relevans ved at sætte den i relief med de krige Danmark (mere eller mindre officielt) deltager i. Dette virker søgt, da jeg ikke umiddelbart kan forestille mig, at nøglen til fred ligger i at nægte alverdens mænd sex. Der er derimod flere scener som overrasker mig med deres aktualitet, da de sætter fokus på en kønsdebat, som bliver mere og mere polariseret.

Lysistrate ville nok i det hele taget have gavn af en lidt skarpere rød tråd, men det er utvivlsomt en virkelig sjov, flot og interessant forestilling.

Skynd dig ind og se den, hvis…
… du har lyst til at blive blæst bagover af en række unge skuespilleres evner indenfor improvisationens kunst og samtidig få godt gang i lattermusklerne!

Af Den 4. Væg
En teaterpodcast, som tager lytterne med helt op på de skrå brædder og forsøger at vise dem teatrets mange vidunderlige ansigter. Vi snakker om teater og med teater - og det værende både de store og små! I hvert program taler vi med aktuelle personligheder og forsøger at give dig et overblik over, hvad for noget teater, der er på de danske teaterscener lige nu, og som vi mener, er værd at kaste sine sparsomme penge efter. Bag Den 4. Væg står Clara Lindstrøm Gleerup og Line Kirsten Nikolajsen.