BlogUnge & Voksne

Odense Teater, Hændelsen

Kan korsang og historiefortælling forklare baggrunden for masseskyderier?

Hvad får mennesker til at begå masseskyderier? Hvordan kommer man videre? Og hvorfor var der ingen, der skred ind? Det er spørgsmål som dem, man forsøger at besvare i den danske oversættelse af David Greigs The Events, som på dansk hedder Hændelsen.

Forestillingen er inspireret af angrebet på Utøya i 2011, men drejer sig om en ’stammekrigers’ angreb på et multikulturelt kor. I stykket følger vi den overlevende korleder Clara, som efterfølgende forsøger at finde mening i hændelsen ved at tale med mennesker som har kendt eller haft indflydelse på gerningsmanden, for til sidst at konfrontere ham selv. Hver aften deltager et nyt lokalt kor, som kun har øvet sangene på forhånd og derfor ikke aner hvad de ellers går ind til.

Det gode og det knap så gode
Forestillingen vælter rundt i surrealisme og naturalisme, og hvis en sådan sammenblanding skal fungere, skal skiftene stå knivskarpt. Det gør de desværre ikke rigtig i denne opsætning, hvor jeg langt hen ad vejen har svært ved at følge med på grund af de mange spring i tid og sted og karakterskiftene, som ikke bliver tilstrækkeligt introduceret. Det er enormt ærgerligt, for der ingen tvivl om at skuespillerne kan deres kram, hvorfor der også er lysglimt at finde, for eksempel Clara og hendes partners løgnehistorie om hvordan de har adopteret gerningsmanden. Koret får en fed effekt både når de synger, og når de må improvisere ud fra de to garvede skuespilleres instruktioner. Dette resulterer blandt andet i mantraet ”hund, hus, kasket”, hvad der helt perfekt illustrerer følelsen af meningsløshed og famlen som ligger i netop den scene. Langt det meste af tiden er koret dog kun fyld på scenen, og den manglende forberedelse resulterer desværre i et rodet udtryk.

Det er synd og skam at en så spændende forestilling med så mange fine elementer desværre ikke når helt i mål, men der mangler simpelthen et blik for de små detaljer og en hånd til at lede publikum langs den røde tråd.

Skynd dig ind og se den, hvis…
… Du interesserer dig for både dit lokalsamfund og den store verdens problemstillinger.

Sponsoreret af Teaterbilletter.

Af Den 4. Væg
En teaterpodcast, som tager lytterne med helt op på de skrå brædder og forsøger at vise dem teatrets mange vidunderlige ansigter. Vi snakker om teater og med teater - og det værende både de store og små! I hvert program taler vi med aktuelle personligheder og forsøger at give dig et overblik over, hvad for noget teater, der er på de danske teaterscener lige nu, og som vi mener, er værd at kaste sine sparsomme penge efter. Bag Den 4. Væg står Clara Lindstrøm Gleerup og Line Kirsten Nikolajsen.