BlogBørn & Familie

Pakhus 11, Plock!

‘Plock’ er lyden af en klat maling der rammer en helbeskyttelsesdragt!

Er det mennesket der styres kunsten eller kunsten der styres mennesket? Plock! er en nycirkus forestilling for børn og deres voksne.

Akro-batik i malerværkstedet
Alex sidder ved sit store tomme lærred i sit værksted. Iført hvide heldragter lister publikum ind – lister for ikke at forstyrre hans kunstneriske tanker. Alex har nemlig sat sig for at genskabe et maleri af den amerikanske kunstner Jackson Pollack – og Alex ved helt præcist hvordan det skal se ud.

De første strøg er vigtige
“No!” siger Alex til sig selv og lægger den sorte pensel til side. Han griber den hvide: “Better” og han begynder forsigtig at male. Hvid maling kan heldigvis ikke ødelægge noget i starten og Alex ønsker fuld kontrol over sit arbejde, men bliver så i tvivl om udførelsen; skal det være med pensel, rulle, plastikrør eller noget helt andet? Han vil ikke sætte fodaftryk og pludselig står Alex i spagat med en fod på hver side af det næsten to meter brede lærred.

Hvad er det han laver
To gæve gutter på 5 år på første række begynder en dialog om Alexes kvalifikationer inden for kunstmaling, da bøtten med sort maling pludselig vælter og begynder sit eget liv på maleriet. Flere børn går med på et kommentatorspor med ‘Åhh’ og ‘Ihh’ og latter. Nu er Alex kommet ud af den og skynder sig at overmale hele fladen med mørkeblå farve. Her lægger publikum måske mærke til at der foruden Alexes tanker, han taler højt med sig selv, og børnenes kommentarer, også er et 3. lydspor i højtalerne, først af klirrende glas med rørepinde og nu af en meget dyster mørk lyd.

Scenelyset leger også med
Der er blevet halvmørkt i malerværkstedet og nu skruer det 4. lydspor op for volumen. Det er lyden af maling der pustes ud af plastikrøret, sprøjtes med pensler og ruller imens Alex laver en flot salto. Plock, plock lyder farveklatterne når de rammer lærredet, og hvis publikum ikke havde gættet hvad de hvide dragter var til for, så går det vist op for alle nu. For ‘plock’ – den sad lige lige på skulderen af en dame. Måske behøver man heller ikke kun holde sig til lærredet når man er en meget stor kunstner på næsten to meter. Ja, både en dygtig akrobat og nu også billedkunstner.

Tingene har taget magten
Alle voksne med børn kender nok situation med maling i køkkenet der startes så fint og pludselig eksploderer alt. Det gavner ikke glæden ved kreativ udfoldelse at skælde kunstneren ud. Heller ikke Alex, da han bliver træt af sit malerværktøj og afsøger værkstedet efter nye objekter at male sit store kunstværk med.

Forestillingen er af Belgiske Grensgeval. Camiel Corneille er erstattet af Alex på C!CAF i DK, set d. 30/3 2019.

KØB BILLET HER<

Af Peter
“All the World is a stage…” skriver Shakespeare. Jeg har viet en stor del af mit liv til at lave teater med og for børn og unge. Det er vigtigt at børn bevarer de kompetencer som de er udstyret med fra fødslen, nemlig at iagttage og efterligne andre mennesker, for herigennem at lære at tage del i et fællesskab. Børn bør se mindst én teaterforestilling om året – være med til selv at spille teater – og dagligt lære gennem drama i børnehaven og skolen. Gennem drama kan man udforske livet og lære at spille en rolle.