BlogBørn & Familie

Panama er alletiders, Det Lille Teater

“Nu har du bare at skrive noget godt om forestillingen! Ellers kommer både ‘Bjørn og Tiger’ og ikke mindst jeg efter dig!” Det ældre ægtepar og deres barnebarn er på vej ud af Det Lille Teater efter 35 minutter i selskab med skønne Bjørn og Tiger, der vil ud i verden og finde drømmelandet Panama.

Og det er rigtig rart og livsbekræftigende at tage sit barn, barnebarn, eller låne sine venners barn, og gå ind til verdens bedste børneteater; I behøver ikke rejse langt væk til Panama, det findes nemlig i Danmark.

Forestillingens oplæg er en børnebilledbog af den tyske forfatter og tegner Janosch. Målgruppen fra 2 til 5 år er en aldersgruppe Det lille Teater har specialiseret sig i at lave forestillinger til. Emnet er i klar børnehøjde for det handler om for de små mennesker om: at have en god ven, en bamse, en tigerand på hjul, noget godt at spise og en dejlig seng at putte sig i.

Men da det er de voksne der køber billetten, kan det godt betale sig at tilsætte noget filosofisk guf til forestillingen. Det er der rigeligt af på den dannelsesrejse som Bjørn og Tiger skal ud på. Bjørn fanger på sin fisketur en kasse med navnet Panama. Et dejligt ord at stave og smage på; det har en skøn og magisk klang når man siger det. Det må være drømmelandet – selvom man i forvejen bor i et lille paradis og ikke mangler noget som helst. Alligevel drages Bjørn og Tiger ud i verden.

På vejen møder de en masse dyr der forsøger at vise dem vejen, og når man ikke kender Panama, kan man lige så godt sige: gå til venstre! Det gør Bjørn og Tiger hver gang for efter en del regnvejr og kulde at blive inviteret indenfor hos pindsvinet og haren, hvor de får lov at sove i den aller skønneste sofa.

Fugle er kloge og ravnefuglene har altid haft ry for at kende sandheden. Kragen foreslår dem at kravle op i et højt træ og det er klogt, for her oppe kan man overskue verden. Der ligger Panama!

Går man hele tiden til venstre finder man hjem til udgangspunktet. Der ligger et fint hus for to. Der skal ryddes op – og ja, så mangler der kun en dejlig sofa til Bjørn og Tiger. Den køber de straks.

Efter forestillingen fortæller skuespillerne Marie Mondrup og Karin Bang Heinemeier hvor skønt det er at spille teater for de små rollinger: “De er så dejligt åbne og ikke spor forudindtaget. Det kræver at vi tænker nøje over, hvad vi gør på scenen; vi kan nemt skræmme dem. Men samtidig skal vi tage dem alvorligt og give dem en oplevelse og noget at tænke over. Vi skal nemlig ‘pirre’ dem, siger vores teaterleder Trine Wisbech til os.”

Noget af det skønneste ved børneteater er kommentarerne fra børnene, og selv de voksne publikummer glemmer undertiden sig selv og overgiver sig til magien. Så kan de finde på at sige:

“Nu har du bare at skrive godt om forestillingen! Ellers kommer ‘Bjørn og Tiger’ og ikke mindst jeg efter dig!” “OK, bare rolig”, siger jeg smilende, “Panama er alletiders!

Af Peter
“All the World is a stage…” skriver Shakespeare. Jeg har viet en stor del af mit liv til at lave teater med og for børn og unge. Det er vigtigt at børn bevarer de kompetencer som de er udstyret med fra fødslen, nemlig at iagttage og efterligne andre mennesker, for herigennem at lære at tage del i et fællesskab. Børn bør se mindst én teaterforestilling om året – være med til selv at spille teater – og dagligt lære gennem drama i børnehaven og skolen. Gennem drama kan man udforske livet og lære at spille en rolle.