BlogBørn & Familie

Riddersalen, Jordemoder til tiden

Så’ det nu! Veerne er i gang. Hent jordemoderen, ring efter hende!

Hele to jordemødre springer på cyklen og haster af sted. Og vi følger dem fra skyggen af træerne i Lorrys Have på Pile Allé. Signe Birkbøll og Ragnhild Kaasgaard, klædt i fine blå uniformer, er så klar til at underholde og traktere os med jordmoderkaffe og historier om fødsler.

Det er blevet en tradition med Frederiksberghistorier på Pile Allé. Sidste år om kongens slot på toppen af Frederiks bjerg og nu i år om alle de fødsler der er foregået i kommunen siden stenalderen. Selvom du ikke bor på Frederiksberg er du alligevel velkommen, fødsler er ens alle steder og det er gratis at få jordmoderhjælp i Danmark, så du skal ikke have Dankortet op af pungen. Kom bare i god tid og få dig en fin plads i haven.

Du føler dig velkommen
“Er vi klar allesammen?” spørger Signe, og så skal der hilses. Er du gravid eller har din baby med bliver du tager ekstra godt imod: “Til lykke med deeet!” udbryder Ragnhild med et kæmpesmil, der varmt omfavner dig og hele publikum. “Ja, I er jo allesammen blevet født en gang og det var os jordemødre, der tog imod jer. Er der nogen der har fødselsdag idag? Nå ikke, er der så nogle søndagsbørn? Til lykke med deeet!”.


Hvor når holder en jordemoder fri

Ragnhil og Signe har travlt og ‘storker rundt’ i sommervarmen. En jordemoder har aldrig fri men der skal trods alt skylles nogle kopper jordemoder moderkaffe ned; hvem skulle ellers sørge for at drikke den superstærke kaffe, og her kan de så tage et slaw Stork. Man trækker på skift et kort og kan man svare rigtigt på de faglige spørgsmål, giver det et point. Eksempel: Hvor mange slags veer finder der? Nævn de tre R? Hvilken gang kan man kende en jordemoder på?

Rolig nu. De fleste fødsler forløber godt
Men i middelalderen var det farligt. En varulv kunne blande sig og så vidste man ikke, hvad der kom ud af det. Efter englændernes bombardement og belejring af København 1807 blev der født en hulens masser unger med rødt hår, og det var umuligt at forstå dem; de talte s’gu engelsk!Og sådan fortsætter de to søde og gakkede jordemødre.

Lige indtil telefonen ringer og der er bud efter dem nede på Runddelen. “Hold ud og klem, vi er på vej!”. Ragnhild og Signe forsvinder ud af haven på deres cykler.

Forestillingen kan opleves indtil 22. juni og igen fra 21. august til 2. september. Det er teater fra 5 år og op. Kig efter kiosken.

Sponsoreret af Teaterbilletter.

Af Peter
“All the World is a stage…” skriver Shakespeare. Jeg har viet en stor del af mit liv til at lave teater med og for børn og unge. Det er vigtigt at børn bevarer de kompetencer som de er udstyret med fra fødslen, nemlig at iagttage og efterligne andre mennesker, for herigennem at lære at tage del i et fællesskab. Børn bør se mindst én teaterforestilling om året – være med til selv at spille teater – og dagligt lære gennem drama i børnehaven og skolen. Gennem drama kan man udforske livet og lære at spille en rolle.