BlogBørn & Familie

Teatret Zeppelin, Fuld fart på Villads fra Valby

‘Når noget går galt så er det ikke med vilje!’ synger Oliver Lundquist i rollen som Villads i den meget velsmurte musikalske komedie om drengen fra Valby.

Her har Villads noget til fælles med Emil fra Lønneberg som heller ikke laver sine mange skarnsstreger i ond mening.

Det’ trafik
Der er virkelig fuld fart på i Louise Schouw Teaters udgave af Villads fra Valby. De små første/andenklassetilskuere i Zeppelin bliver holdt til ilden en hel time med Villads og veninden Fridas’ forbudte bytur ned til grønthandleren efter løg til mor og lidt slik til dem selv. De to venner diskuterer ivrigt hvad man må og ikke må, når man færdes i trafikken. Kan de ikke selv finde ud af det står den sjove politbetjent klar til at stoppe handlingen og hjælpe dem på vej. Han har dog selv et stort problem med at finde de rigtige ord, men det vil det unge publikum i salen hellere end gerne hjælpe ham med, og til gengæld bliver de husket på alt det vigtige i trafikken. Det med at huske cykelhjelmen, refleksbrikken og ikke krydse over vejen, hvis man kan undgå det.

Her i Valby er der intet værksted
Villads’ svenske ‘fætter’ Emil får altid en tænkepause i snedkerværkstedet på Katholt når han kommer til at lave en skarnsstreg, mens den moderne familie i Valbys villakvarter omgående tilgiver deres dreng. Villads når i løbet af en time at ødelægge mors mobiltelefon i ovnen, stikke af til byen, næsten kidnappe en baby, stjæle tøj i en butik og kravle ned i en udgravning på fortovet – stort set uden konsekvenser: ‘Villads!’ siger mor, ‘det her må vi lige tale om lidt senere.’

Da Villads endelig når hen til den gakkelokkede eller gakkelakkede grønthandler, har hørt hans sang om agurker og citroner og får købt sin slik – mors løg glemmes selvfølgelig – er det blevet buldermørkt udenfor, da han skal hjem igen.

Jeg tror at publikum i teatret godt ville tillade at Villads fik lov til at blive bare lidt mere bange og ‘stege lidt mere’ alene i den larmende og farlige bytrafik. Men straks standser en bil og far kommer til. Han skælder Villads ud og siger straks undskyld. Fuld fart på er underholdende – men en lille pause er god til eftertænksomhed.

Af Peter
“All the World is a stage…” skriver Shakespeare. Jeg har viet en stor del af mit liv til at lave teater med og for børn og unge. Det er vigtigt at børn bevarer de kompetencer som de er udstyret med fra fødslen, nemlig at iagttage og efterligne andre mennesker, for herigennem at lære at tage del i et fællesskab. Børn bør se mindst én teaterforestilling om året – være med til selv at spille teater – og dagligt lære gennem drama i børnehaven og skolen. Gennem drama kan man udforske livet og lære at spille en rolle.