Følg os på
Take Me To The TheaterDrama

Sort/Hvid, Der var et yndigt land

Køb:

Et musikalsk sammensurium af kras satire, tunge beats og stand-up-lignende parodier – med guidet TeaterTur for unge for kun kr. 40!

‘Der var et yndigt land” er en forestilling om danskhed og om det Danmark som vores hovedperson Zaki Youssef både elsker og hader. Elsker for de gule rapsmarker og for vinterlyset der gør alle farver smukkere, for ligestillingen og for rettigheden til at være den man er. Og hader for små(borger)ligheden, kulturelite-mentaliteten og landets kontinuerlige lukken sig om sig selv. Betragtninger som jeg som publikum kun kan tilslutte mig og de sprøde beats af dygtige DJ Turkman Souljahs skaber den perfekte ramme om budskaberne, så jeg hører efter.

Er du ml. 15 og 25 år, eller kender du nogen der er? Så er der mulighed for at deltage i en guidet TeaterTur til forestillingen for kun 40 kr.!

Vi møder Zaki i rollen som sig selv, eller i en kridhvid udgave af sig selv, som har taget navneforandring til Carsten. Og Carsten går lige i flæsket på de vage danskhedsdefinitioner. Han er i god kontakt med os som publikum, stiller os spørgsmål, prikker til os, og konfronterer os med vores fordomme og hykleri med et blink i øjet.

Det er dog ikke kun Zaki/Carsten vi møder i jagten på forståelsen af dansked, men også en bred palette af sterotyper, som Zaki karikerer.  Bl.a. den velmenende højskolelærer, der i sin angst for at træde nogen over tæerne, på tragikomisk vis kommer til at gøre lige netop det. En ret skarp karikatur, som får mig til at grine og krumme noget så grundigt tæer på samme tid. Og Zakis kærlige parodi på sin egyptiske far, hvis guldkornsbetragtninger og optimistiske syn på danskerne som folk, både rører og mystificerer mig. Ikke alle karikaturer er lige stærke, men når Zaki rammer, rammer han plet.

Det er dog ikke sjovt det hele, og anden del af forestillingen oplever jeg som mere dyster og melankolsk. Her er det også en mere bange Zaki vi møder, som bekymrer sig om sine ufødte børns fremtid, om udlændingestramninger, flygtningekriser og danskernes tiltagende skuldertrækning. Bekymringer som jeg deler, som smitter og som får mig til at gruble over det jeg har, det andre ikke har og det vi alle ikke vil miste.

Teksten på forestillingsplakaten ”Og det var Danmark og det var Danmark, Allah, Allah, Allah!” har provokeret flere i sådan en grad, at de tre Allah’er er blevet revet af plakaterne flere steder, inden forestillingen fik premiere. Men som Zaki skriver på sin facebookprofil har det ”olé olé olé”, som danskerne stolte råber til landskampene, egentlig rødder i ordet ”Allah”.

For mig gør denne handling det tydeligt, at danskhedsdebatten stadig er ømfindtlig, og at en forestilling som denne stadig er aktuel og vigtig. Jeg kan anbefale den til alle, der gerne vil rives rundt i danskhedsdebatten, godt kan lide stand-up eller bare gerne vil opleve en ret svedig DJ.

Anbefalet af: Helene Kortegaard, Take Me To the Theatre-guide.

Køb:
Af Take Me To The Theater
Er du mellem 15 og 25, og har det aldrig rigtig været dig at gå i teatret? Eller ville du gerne gå mere i teatret, men får det bare ikke rigtig gjort? Så er Take Me To The Theater din kulturelle redningsmand. Vi ser alle forestillingerne, men udvælger og anbefaler kun Byens Bedste og fedeste til dig, så du er sikker på ikke at havne til en dårlig forestilling for dine surt optjente sparepenge. Du kan følge vores anbefalinger på egen vis - eller lade os tage dig i hånden med på en Teatertur. For hver forestilling vi anbefaler guider vi nemlig specifikt til dig, så du bliver klædt helt på til at opleve forestillingen sammen med en masse unge mennesker. Og altid til den billigst mulige pris. Tør du tage min hånd?

Læs mere og køb billetten