BlogUnge & Voksne

ZeBU – Animals

Sindssygt velspillet! Sådan er følelsen efter at have set den fantastisk flotte forestilling Animals på Teater ZeBU på Øresundsvej på Amager.

Ej, men det var SÅ fed en forestilling! Jeg havde følgeskab af min 13-årige datter, der også havde ”totalt optur” over Animals.

SE OGSÅ: “Hvad fandt grisene på 50 år efter Animal Farm?”

Animals er en maskeforestilling inspireret af George Orwells romaner ‘Kammerat Napoleon’ og ‘1984’. Grisene har haft magten i dyrenes samfund, som også tæller får og hunde. Men bliver det anderledes nu?

Ikke noget Muppet Show!
Maskerne er super flotte, og skuespillerne leverer en overbevisende præstation. Du er slet ikke i tvivl om, at du rent faktisk sidder og ser en fortælling med ”ægte” grise, hunde og får. Min 13-årige datter var også vildt imponeret over kostumerne, selvom de til tider er så livagtige, at hun lige må holde mig lidt i hånden. For der er ikke ”Muppet show” – men lidt uhyggelige karakterer med bidske udtryk og kampuniformer. Derfor skal aldersgrænsen på 13 år også overholdes.

Et lille får bliver gode venner med en hund, som er vagtværn for grisene. Det leder til en følelsesmæssig scene, hvor hunden skal vælge mellem venner eller familie.

Også lidt sjov
På trods af den hårde handling, formår skuespillerne og instruktøren at krydre forestillingen med sjove indslag i form af ”dyre-jokes” og enkelte dyrelyde…. “Mææææ” bliver f.eks til “Nææææææ”. Min datter syntes også de var ret sjove. ”Det var godt, at der ikke kun var dystre ting, men også lidt sjovt ind i mellem”, sagde hun efter forestillingen.

Flotte virkemidler
Scenografien er fantastisk. En rimelig enkel kulisse, bliver forvandlet til alle mulige ting. Miner, stuer, fangekældre, huse, broer, gemmesteder og meget mere. Ved hjælp af lys og lyd formår scenografen af skabe et væld af forskellige omgivelser. Det er virkelig flot!

Handlingen er stærk. Det leder mine tanker hen til historier, som min far har fortalt mig, om dengang han som barn voksede op på Bornholm – og mærkede tyskernes besættelse. Jeg kunne næsten mærke, at han var der – og jeg forstod pludselig, hvad krig og magt kan gøre ved folk.

Krig er noget lort
Forestillingen sætter mange tanker i gang – om venskab, frygt og magt. Og hvor kan jeg dog kun være glad for, at jeg heldigvis ikke har oplevet nogle af de forfærdelige ting, som de stakkels får bliver udsat for – og som de lidt naive hunde bliver tvunget til.

Hvis du har brug for at blive blæst væk af intenst skuespil, en stærk historie, flot scenografi, mega flotte kostumer (krydret med lidt humor), skal du klart tage din teenager eller dine udskolingselever under armen og tage metroen til døren på Amager og se forestillingen Animals.

Af Ditte Koefoed, mor & teaterspotter
Jeg elsker de stunder, hvor jeg kan lade mig rive med i teatrets vidunderlige univers – og helst sammen med mine to børn på 8 og 14 år. Jeg anmelder forestillinger som er tilgængelig i kørestol, da jeg fik konstateret sclerose for fem år siden. Heldigvis er de fleste teatre handicapvenlige. Teatrets stemning, fortællinger og de mange glade stunder med mine børn, leder mine tanker væk fra dagligdagens udfordringer – og tilbage på sporet som journalist og mor for mine børn. I teatrets mørke er vi alle ens. Her findes kun gode oplevelser!