BlogUnge & Voksne

Mærkværk på ZeBU: Min krop – dit blik

Træd ind i din teenagers hjerne!

”Forestillingen var både sjov og lærerig, og så var den en mellemting mellem teater og en podcast – det har jeg aldrig set før”. Sådan fortæller lige knap 13-årige Vigga, efter hun har set forestillingen ”Min krop – dit blik” på Teater ZeBu på Amager.

”Altså der var også nogle lidt pinlige ting i forestillingen, der var blandt andet nogle tegninger af det ”dernede”, der blev vist ret længe på en projektor”, fortsætter Vigga.

“Min krop – dit blik” handler om forholdet til sin krop. Det var de to dygtige skuespillere Anne Gry Henningsen og Mikkel Løvenholt Reeberg, der førte min datter og jeg selv sikkert igennem aftenens flotte forestilling.

En kæmpe oppustelig krop
Scenen var fuld af virkemidler. Måske var scenografien i virkeligheden lidt ligesom at træde ind i en teenagers hjerne? Scenen var nemlig udstyret med en KÆMPE oppustelig krop. I løbet af forestillingen blev kroppen skilt ad, og nye kropselementer blev foldet ud. Den kæmpe krop blev både brugt som undervisning, hoppepude og som projektor for en række selfie-optagelser.

Det var vildt fedt.

Undervejs blev vi også undervist af to ”sundhedsplejeske-typer” der fortalte en hel masse facts om kroppen; hvor mange hår vi taber i døgnet, hvor mange gange ens arm er længere, end den var ved fødslen, hvor mange gange vi trækker vejret på en time osv.

En Barbie-krop findes slet ikke
Vi får også vist en Barbie dukke, som jo er fuldstændig anatomisk ukorrekt. Levede Barbie i virkeligheden, ville hun slet ikke kunne holde sit hoved oprejst, da det er meget større end på det anatomiske korrekte menneske. Barbies ven Ken er også udstyret med rygmuskler, der slet ikke findes på et normalt menneske.

De idealer er vi jo alle flasket op med – og de fleste af os stræber ubevist efter den perfekte Barbie- eller Ken-krop. Men de færreste ved, at den perfekte krop slet ikke findes.

Der er nok desværre ikke mange teenagere, der er tilfredse med deres krop – om det er de alt for tykke lår, den skæve næse, eller den for sene pubertet. Forestillingen giver et jordnært og ærligt billede af, hvordan vi måske alle sammen går rundt, og har det med vores egen krop.

Statementsne om kroppen bliver understreget af lydoptagelser, som bliver afspillet i salen. Det giver en stemning af sammenhørighed og en podcast univers-følelse.

Et par gode råd
I et par andre roller ses skuespillerne i ”forældrerollen”, hvor de prøver at opmuntre den usikre teenager med ordene ”Skat, alle har det da ligesom dig”. ”Du er da ikke for tyk, tag dig nu sammen”. ”Spis du bare et stykke kage til, det feder først i morgen”.

Jeg måtte da også lige tage mig selv i, at jeg som forældre kunne nikke genkende til, nogle af de ”gode råd” der blev givet.

”Det ville være en god idé, hvis vi kunne se forestillingen med min klasse, så bliver seksualundervisningen heller ikke så kedelig. Jeg syntes de fortalte det hele rigtigt godt, så man kunne forstå det. Og så fik man at vide, at det altså er helt normalt at have det lidt svært med sin krop”, forklarer Vigga mig.

Jeg tror, at mange lærere ville prise sig lykkelig over, at kunne skippe den obligatoriske seksualundervisning for så i stedet at lade eleverne se denne skønne forestilling.

Så er du lærer i 7. – 10. klasse, eller har du børn i den aldersgruppe, så skynd dig ind og se forestillingen. Både du og børnene vil helt sikkert lære noget nyt om vores fantastiske krop!

Vigga giver den 4,5 stjerner ud af 5 – for der var noget, der var lidt pinligt!

Sponsoreret af Teaterbilletter.

Af Ditte Koefoed, mor & teaterspotter
Jeg elsker de stunder, hvor jeg kan lade mig rive med i teatrets vidunderlige univers – og helst sammen med mine to børn på 8 og 14 år. Jeg anmelder forestillinger som er tilgængelig i kørestol, da jeg fik konstateret sclerose for fem år siden. Heldigvis er de fleste teatre handicapvenlige. Teatrets stemning, fortællinger og de mange glade stunder med mine børn, leder mine tanker væk fra dagligdagens udfordringer – og tilbage på sporet som journalist og mor for mine børn. I teatrets mørke er vi alle ens. Her findes kun gode oplevelser!