ArtiklerBørn & Familie

Mens vi venter på at teatrene åbner – Børneedition

Mangler i noget at få tiden til at gå med derhjemme?

Vi har samlet nogle teaterlege og teaterinspirerede aktiviteter, som hele familien kan lave og hygge sig med sammen.

Gæt og grimasser – mim forskellige roller
I kender sikkert legen fra diverse arrangementer.Men den er også sjov som en eftermiddagsaktivitet hjemme i stuen. De største er helt sikkert allerede med på alle reglerne og er gode til at mime alt mellem himmel og jord, mens de mindste stadig kan være med til at lave skøre ansigter eller få lov til at sige lidt ord som hjælp. For at det ikke skal være for svært, kan I aftale et tema – for eksempel superhelte, Disney-figurer, personer fra familien eller noget andet sjovt.

Statueøvelsen – skab sjove billeder til fotoalbummet
Denne leg er meget simpel, men også rigtig sjov. Det går ud på at en siger et tema, eksempelvis skiferie, første skoledag, juleaften eller lignende. Derefter skal deltagerne sammen danne et billede ud fra det tema, som bliver sagt. I kan enten vælge at alle skal være med til at danne et samlet billede, eller at i deler jer op i hold og skiftevis viser og gætter hinandens billeder. Man kunne også sætter et kamera på timer og få nogle sjove, skøre og anderledes billeder til fotoalbummet.

MGP  – få en musikalsk oplevelse sammen
Der er næsten lige været MGP i fjernsynet, men hvorfor ikke flytte det ind i jeres egne stuer denne weekend. Lad børnene øve deres numre i løbet af dagen; vælge musikken, øve dansen, finde det tøj, de vil have på og lave deres egne billetter. Imens de øver, kan i voksne arbejde eller slappe lidt af. Om aften, kan i sætte jer til rette som publikummer og nyde MGP-showet. Dette er et projekt, der hurtigt kan tage en hel dag og som vil få alle i hele familien til at hygge jer sammen.

Byteater på børneværelset
Få ventetiden til at gå med at lave et lille by-teaterstykke. Det var et af mine barndoms højdepunkter, når vi på skolen havde emneuge, og hele skolen blev omdannet til en by, med de funktioner en by byder på. Tag idéen med ind på børneværelset. Start med at bygge butikkerne op og find forskellige ting i kan sælge. Eksempelvis kunne i lave en tøjbutik, hvor man sælger børnenes tøj, eller en legetøjsbutik, med salg af bamser. Derefter beslut priser, tegn pengesedler, skab forskellige kunderoller og gå på indkøb i hinandens små butikker.

Dukketeater – skab jeres eget
Er børnene vilde med at optræde og klippe-klistre samtidigt? Så skab jeres eget lille dukketeater. Det eneste i skal bruge er en skotøjsæske/papkasse, papir, farverblyanter, lim og træpinde. Lad børnene bruge dagen på selv at designe hvordan scenen skal se ud, hvilke figurer de vil have med og hvilken fortælling, som skal foregå. Om aften kan I sætte jer til rette og opleve premieren på dukketeaterforestillingen.
Her er en step by step guide til at lave dit eget dukketeater:

  1. Skær/klip en rille i kassen, så det er muligt at stikke pinde ned gennem kassen og se dem gennem åbningen af kassen. Hvis det er en skotøjsæsken, kan æsken sættes lodret ned i låget. Så låget på den måde kan fungere som scenekant.
  2. Lav dukketeatrets scenebaggrunde på et stykke papir. Et godt tip, er at sætte baggrundene fast på skotøjsæsken med tape, så det nemt kan udskiftes, hvis der skal være et sceneskift.
  3. Tegn og farv figurene, klip dem derefter ud og lim dem på en pind.
  4. Derefter kan der laves rekvisitter til dukketeatret. Eksempelvis kan der lægges muslingeskaller, hvis det er på bunden af havet eller kogler og blade, hvis fortællingen er i skoven.
  5. Og så kan forestillingen ellers starte.

Du kan finde forskellig inspiration til dit personlige dukketeater  pinterest eller på instagram