ArtiklerUnge & Voksne

2 divaers veje krydses

Ghita Nørby fejrer sit 60-års jubilæum på Folketeatret i rollen som verdens første superdiva: den franske skuespiller Sarah Bernhardt.

Virkelighedens Sarah Bernhardt har også spillet på Folketeatrets Store Scene, nemlig i 1902. I forestillingen ’Sarah’ spiller den 82 årig Ghita Nørby en aldrende Sarah Bernhardt, der i sommeren 1922, den sidste sommer i hendes liv, ser tilbage på sit brogede liv og de skelsættende øjeblikke og personligheder, som har formet hende.

LÆS OGSÅ: “Ghita Nørby og Preben Kristensen giver så sandelig publikum alt udi skuespillets fine kunst i dette skønne, anbefalelsesværdige lystspil.”

Den selviscenesættende diva
For Sarah Bernhardt var på alle måder en diva – hun kom til verden den 23. oktober 1844 som uægte barn af en parisisk kurtisane. Hun voksede op i kloster og blev i en alder af blot 13 år sendt på Conservatoire de Paris. Sarah var langt fra en mønsterelev og måtte forlade skolen i 1862. Med hjælp fra en af moderens elskere; greven af Morny, kom hun dog ind på Comédie-Francaise. Historierne om “den guddommelige Sarah” er talrige og ikke mindst kulørte. Sarahs stjernestatus var ikke til at overse, og hendes sceniske fremtoning blev hyldet hvor end hun optrådte. Populariteten tog til da filmmediet så dagens lys: på det store lærred udfoldede hun sig som tidens store diva, og hendes evner til selviscenesættelse var imponerende. Hvor end hun rejste i verden, var hun i følgeskab med en flok vilde dyr: En ulv, en gepard, en boa og en alligator ved navn Ali-Gaga, som angiveligt døde efter at have indtaget for store mængder mælk og champagne! Med sig havde hun også en kiste, som hun efter sigende sov i for bedre at kunne leve sig ind i de tragiske roller, hun spillede.

Ghita Nørbys lange liv i rampelyset
I forestillingen ’Sarah’ dikterer Ghita Nørby i rollen som Sarah Bernhardt sine memoirer til sin sekretær og trofaste kammertjener, George Pitou (Preben Kristensen). Med et overvældende behov for ikke at glemmes forsøger hun at huske alle detaljer af sit liv, og beder Pitou spille birollerne i sit livs drama. Hun genoplever sine største teatertriumfer og intense møder med mænd som Oscar Wilde og Bernard Shaw.

Med rollen som Sarah Bernhardt ser Ghita Nørby også tilbage på et lang liv i rampelyset – på fire ægteskaber og et hav af roller på film, tv og teatret; hele Danmarks milde og stærke Ingeborg i tv-serien Matador, den gæve pige i ‘Prinsessen på benzintanken’, den livselskende Regitze i filmen ‘Dansen med Regitze’, den kærlighedssyge overlæge i ’Riget’ – og alle teaterrollerne og alle priserne de gav.