ArtiklerBørn & Familie

Guide: 9 do’s & don’ts for teater med børn

Den gode guide til familier, skoler & institutioner

Teatret er en unik live oplevelse hver gang, som påvirker dit barns sanser og kræver dets opmærksomhed. Følg nedenstående 9 gode råd, så er I garanteret en god tur i teatret på barnets præmisser.

1. Følg aldersgrænsen
Du kan altid finde information om hvilken alder forestilling henvender sig på teaterbilletter.dk eller ved at ringe direkte til teatret. Det er vigtigt at I følger aldersgrænsen for den pågældende forestilling – teatret kan afvise dig og dit barn i døren, hvis ikke barnet matcher aldersgrænsen. Og det ville i øvrigt være ærgerligt at give et barn, som ikke er gammel nok til en forestilling, en dårlig teateroplevelse.

2. Forbered dit barn på oplevelsen
Det er en god idé at forberede barnet på oplevelsen af at gå i teatret. Fortæl hvad i skal se og hvad teatret er for et sted. Forklar hvordan det foregår når man kommer ind i salen, hvordan man skal sidde stille og gøre sit allerbedste for ikke at snik-snakke. Det er også en god idé at gøre dit barn opmærksom på, at det bliver mørkt i teatret.

3. Kom i god tid
Kom senest 10-15 minutter inden forestillingen begynder – så kan dit barn vænne sig til teatret før I lukkes ind i salen og teatermørket. Husk at tisse af inden forestillingen starter. Det er så ærgerligt at gå glip af en del af forestillingen samt at forstyrre de resterende publikummer, ved at liste ud.

4. Tag ikke billeder under forestillingen
Selvom det ville være dejligt at opdatere Instagram eller kunne vise svigerfamilien gode billeder fra den hyggelige stund i teatret, må du ikke fotografere under forestillingen. Hvis du ønsker at tage billeder, så vent til efter forestillingen. Skuespillerne stiller tit op til fotosession med dit barn.

5. Der er altid mulighed for at komme ud af salen
Husk, at hvis barnet bliver ked af det, bange, uroligt eller utrygt så er det altid muligt at liste ud af salen. Find et sted at sidde tæt på døren, hvis du er i tvivl om dit barn er klar til at opleve teater.

6. Gem slikket og madpakken til efter forestillingen
Gem madpakken og de medbragte juicebrikker til efter forestillingen. Vent også med slikket. Mange teatre sælger drikkevarer, snacks og lignende, som man kan nyde før eller efter forestillingen i den tilknyttede café.

7. Lad barnet opleve uforstyrret
Mange forældre vil gerne “tale” barnet gennem forestillingen for at være sikre på, at det ikke bliver bange. Hav tillid til at forestillingen er målrettet dit barns alder, læn dig tilbage, vær stille og nyd at sidde sammen i mørket og bare mærke hinanden.

8. Snak om oplevelsen
Efter forestillingen er det til gengæld en god idé at tale om oplevelsen. Enten i caféen over madpakken, på togturen hjem eller de følgende dage.
I kan også tegne sammen og på den måde bearbejde forestillingen – mange teatre tilbyder workshops efter forestillingen.

9. Gentag succesen
Børn elsker gentagelser – se gerne den samme forestilling flere gange. Barnet får noget forskelligt ud af teateroplevelsen hver gang de ser den samme forestilling – det skaber tryghed og genkendelsens glæde.

VIDSTE DU AT: du kan bestille billetter og få hjælp til at bruge teatret i undervisningen og i institutionen på teatertur.dk eller brugteatret.dk