Gå tilbage
BlogUnge & Voksne

Aveny-T, Tværs

Hvis du som jeg, er i aldersgruppen der er gammel nok til at huske DR-radioprogrammet Tværs med den legendariske vært Tine Bryld, så vil du helt sikkert kunne lide denne forestilling.

Er du for ung til at huske radioprogrammet, vil du føle dig set og mødt i nogle af de samme følelser, som de medvirkende har, og som du måske har nu. Du får nemlig lov til at opleve, eller tænke tilbage på alle de problemer du havde -eller har som teenager. Og det kan være godt eller skidt? I dag har jeg taget min teenager-datter Vigga på 13 år med, for hun har helt sikkert de samme tanker som jeg havde, da jeg var på hendes alder.

Hvad blev der af Tine Bryld?
Forestillingen er bygget på radioprogrammet Tværs, som blev sendt på P1 fra til 1972-2008. I løbet af den årrække, havde Tine Bryld samtaler med ca. 15.000 unge mennesker om alt fra kærestesorger til problemer med mobning. Tine Bryld døde i 2011, hun blev 71 år.

Men da DR jo er monopolets moder, så må de originale optagelser ikke bruges i forestillingen. Det gør nu heller ikke så meget, for skuespillerne leverer deres egne problemer helt uden filter.

Hæsblæsende totalteater
I en slags totalteater træder du direkte ind i skuespillernes verden, og bliver lynhurtigt en del af forestillingen. At de fire skuespillere har ladet deres ideer flyde frit, mærkes fra starten. En hæsblæsende fortælling om den slikspisende dreng der vågner en morgen, hvor ALT bare går galt – er virkelig morsom. For hvem har ikke oplevet de morgener, hvor det bare var umuligt at komme i skole, fordi mælkekartonen var tom, cyklen punkteret og uvejret brød løs.

Alle andre ser dit problem
Der er også historien om pigen, der er mørk i huden, fordi hendes far er fra Tanzania. Pigen ser ikke selv problemet, man alle andre pointerer, at ”det da må være svært at se anderledes ud”. Men heldigvis betyder det intet at være mørk i huden, når forelskelsen ruller i kroppen.

Der er også pigen, der føler sig som en dreng. Hun ender med at smide blusen og sidde med bare bryster. Efter at hun har fortalt at hun ikke bare vil springe ud af skabet – men hellere vil smadre det!

Til sidst, er der drengen, der gemmer sig i den virtuelle verden, for derinde er det ok at ”være en anden” og skjule profilen på Grindr for sine forældre. Den virtuelle verden portrætteres i en flot virtuel performance.

Fede virkemidler
I forestillingen bliver der brugt stroboskoplys, røg og mange andre virkemidler. Det bevirker at Tværs nu er trådt ind i år 2022. Men de unges problemer er inderst inde de samme, som de altid har været.Er jeg anderledes? Kan ingen li mig? Er jeg for tyk/tynd? Hvordan fortæller jeg mine forældre at jeg er homoseksuel?
Til slut får publikum selv lov til at tale med de fire skuespillere om lige nøjagtigt dét de har lyst til at tale om.

Forestillingen varer ca. 1 time og 30 minutter uden pause. Men tiden flyver afsted. For at sige det direkte, spiller de fire skuespillere ”røven ud af bukserne”. De er engagerede og nysgerrige på publikum.
Måske er det ikke alle problemer du selv kender til i forestillingen, men du går helt sikkert ud derfra med en følelse af, at have lært noget om andres problemer – og at dine problemer nok i virkeligheden ikke er så forskellig fra andres.

Brug forestillingen som samtaleemne.
Jeg så forestillingen med min datter Vigga på 13 år og en 8. klasse. Især drengene gav et lille fnis, da der sad en pige med bare bryster på scenen. Men de opførte sig virkelig fint hele vejen igennem og var meget opslugt af forestillingen. Forestillingen giver helt sikkert stof til eftertanke til folkeskolens ældste klasser eller som en optakt til en samtale med din egen teenager.

Skuespillerne kommer fra Den Danske Scenekunstskole. Det mærkes tydeligt, da der også er en del musik og scenekunst i forestillingen. Bl.a. kan du se Lucia Vinde Dirchsen, der er kendt fra sin rolle i Badehotellet på TV2. De øvrige medvirkende er Tobias Leander, Ludvig Brostrup og Anna Hawa Kamuk Mnasi.

Sponsoreret af Teaterbilletter.

Af Ditte Koefoed, mor & teaterspotter
Jeg elsker de stunder, hvor jeg kan lade mig rive med i teatrets vidunderlige univers – og helst sammen med mine to børn på 8 og 14 år. Jeg anmelder forestillinger som er tilgængelig i kørestol, da jeg fik konstateret sclerose for fem år siden. Heldigvis er de fleste teatre handicapvenlige. Teatrets stemning, fortællinger og de mange glade stunder med mine børn, leder mine tanker væk fra dagligdagens udfordringer – og tilbage på sporet som journalist og mor for mine børn. I teatrets mørke er vi alle ens. Her findes kun gode oplevelser!