BlogUnge & Voksne

Bellevue Teatret, Danish Design

En hyldest til danske designklassikere, arkitekter og designere, som alle er anerkendt verden over.

I Bellevue Teatrets sommerballet bliver designklassikere omdannet til en kunstnerisk oplevelse, bl.a. ud i film eller ballet. I år er sommerballetten gæstet af Alban Lendorf, den danske balletstjerne uddannet ved Den Danske Kongelige Ballet, der nu, for en stund, er hjemvendt fra solokarrieren ved American Ballet Theatre i New York.

Jeg står ved Arne Jacobsens arkitektoniske teaterværk, Bellevue Teatret, og kigger ud over den blå-hvide Bellevue Strand. Alene teatrets omgivelser er med til at skabe den ideelle setting for aftenens forestilling, Danish Design. Under forestillingens spilleperiode er danske designklassikere udstillet rundt på teatergangene, som publikum kan byde på, som ved en rigtig auktion. Inde i salen er scenografien sat op med store, krøllede programstumper på sæderne, og scenen er helt kold og minimalistisk. Allerede inden forestillingens start, får jeg altså en stærk og klar fornemmelse af den enkle, danske stil.

Balletten er sammensat af et stærkt hold; solodanser Alban Lendorf, en håndfuld moderne dansere og koreograf René Vinther. Vinther har i samarbejde med sit hold udarbejdet en forestilling, der sætter lighedstegn mellem Lendorfs balletkarriere og danske designeres karrierer. Alle er de en del af professioner, hvor perfektion, originalitet og styrke vejer tungt på den ene side og lidelse, udholdenhed og fiasko på den anden. Med dansen på scenen og dansk design i bevidstheden, er det let at forstå, at koreografen ønsker at fremhæve den depressive og hårde process, en kunstner kan gennemgå.

I de 45 minutter balletten spænder over, spiller Lendorf en arkitekt, der forsøger at skabe et livsværk ud af det materiale, som de resterende seks hvidkalkede dansere symboliserer. Det skaber et interessant aspekt, når man har in mente, at Lendorf også selv er en kunstner, der skal “konstruere” sin balletkarriere. Men så let er det overhovedet ikke at skabe noget nyt. Ved hjælp af visuelt design og moderne lysteknik bliver følelser som depression og forvirring fremstillet med en fængende effekt.

Det er en gennemført forestilling, da man på én aften både får en oplevelse af dansk design, ballet, moderne teknik og historie. Præcis som titlen Danish Design lægger op til.

Skynd dig ind og se den, hvis
Du gerne vil se grafisk og interaktivt scenekunst blandet med klassisk og moderne ballet.

Af Den 4. Væg
En teaterpodcast, som tager lytterne med helt op på de skrå brædder og forsøger at vise dem teatrets mange vidunderlige ansigter. Vi snakker om teater og med teater - og det værende både de store og små! I hvert program taler vi med aktuelle personligheder og forsøger at give dig et overblik over, hvad for noget teater, der er på de danske teaterscener lige nu, og som vi mener, er værd at kaste sine sparsomme penge efter. Bag Den 4. Væg står Clara Lindstrøm Gleerup og Line Kirsten Nikolajsen.