BlogUnge & Voksne

Betty Nansen Teatret, Alice

Hvor går du hen og får dit syretrip når Pusherstreet lukker? På Betty Nansen Teatret!

Betty Nansen Teatret sælger normalt ikke stoffer, men i denne sæson har de hacket historierne fra den engelske forfatter Louis Carols romaner ‘Alice i Eventyrland’ og ‘Gennem Spejlet’, der minder om en 40 graders feberdrøm eller måske nærmere et syretrip. Det er blevet til forestillingen som kort og godt hedder ‘Alice’.

Alice, spillet af Freja Klint, taler meditativt i cirkler: “En sø (der er varmt)… Et træ… En himmel… “

Som i romanen falder Alice i søvn af kedsomhed på denne varme sommerdag under træet under himlen ved søen:

“Hvad kan man lave? Hive græs op af jorden. Kæle med sin kat, Dina. Kigge i sin søsters bog? Nej, der er jo ingen billeder!”.

En hvirvelvind af en forestilling
På Betty Nansen Teatret dukker kaninen frem i skikkelse af Nicolas Bro og siger de kendte ord: “Åh nej, jeg kommer for sent”. Så er forestillingen i fart og hvirvler af sted, ned gennem ‘kaninhullet’ med Kaninen, Alice, Dronningen, Kongen, og de tre dansende ‘myggestikkende avatarer’, samt os, publikum. Vi må følge med så godt, vi kan, og får ikke lov at slippe de næste 75 minutter. Vi når dårlig at tænke en tanke; er det her bare for meget, for langt eller for kort og hvor skal vi hen? På den baggrund kan man forsøge at tolke meningen med Alice, men man kan også bare lade sig rive med, grine højt og nyde den vilde forestilling på Betty Nansen Teatret.

Hvem er du?
Har du læst romanen, på dansk Alice i Eventyrland, genkender du Hattemagerens skøre teselskab, som på Betty Nansen Teatret herligt er blevet moderniseret til running sushi. Hertugindens baby som nu fødes af den skingre Dronning: “Af med hovedet!” og Kålormens spørgsmål til Alice: “Hvem er du?” Som Alice forgæves forsøger at besvare. De klassiske referencer er der, men har fået fine nye kostumer.

Men hvem er så Alice?
Der fandtes faktisk en rigtig Alice med efternavn Liddell, datter af rektor på Christ Church College i Oxford, hvor forfatteren Louis Carroll underviste i matematik omkring 1862. Caroll blev en slags onkel for Alice og hendes søstre, og en fin sommerdag tog han pigerne med på udflugt i robåd på floden Isis. De gik i land og spiste frokost; ‘en flod, et træ og en himmel’, hvad kan man lave? Netop – og for at pigerne ikke skulle kede sig, begyndte Carroll frit at digte-fortælle om en pige, der hed Alice.

Vi vil høre mere
En historie blev til flere og til mange, og en dag spurgte Alice Liddell, om ikke Louis Carroll ville skrive historierne ned. Det ville han gerne, og i julegave året efter overrakte han Alice bogen med dedikationen: ‘A Christmas gift to a dear child in memory of a summerday’. 

Bogen blev trykt og har i 130 år, indtil Harry Potter udkom, været den mest læste børnebog i verden.

Så har du brug for et syretrip, så se Alice på Betty Nansen Teatret. Lad dig rive med, grin højt og nyd den vilde forestilling.

Sponsoreret af Teaterbilletter

Af Peter
“All the World is a stage…” skriver Shakespeare. Jeg har viet en stor del af mit liv til at lave teater med og for børn og unge. Det er vigtigt at børn bevarer de kompetencer som de er udstyret med fra fødslen, nemlig at iagttage og efterligne andre mennesker, for herigennem at lære at tage del i et fællesskab. Børn bør se mindst én teaterforestilling om året – være med til selv at spille teater – og dagligt lære gennem drama i børnehaven og skolen. Gennem drama kan man udforske livet og lære at spille en rolle.