BlogBørn & Familie

Frøken Ignora eksploderer, Anemonen

Angst for følelsen vrede er noget mange børn tumler med. Det kan være forældres vrede, vennernes eller deres egen vrede. “Hvad stiller man op med sin vrede?” spørger en dame på vej ud fra forestillingen på Anemonen. Svaret kan Frøken Ignora ikke give, selv om hun ofte eksploderer i vrede. Men hun gør som regel det rigtige bagefter, for hun siger undskyld.

En gæv Pippi-pige
Katrine Marie Guldagers Ignora-bøger er en modernisering af Astrid Lindgrens Pippi og med denne minimusical giver Anemonen Frøken Ignora liv på scenen. Ignora er både sød og praktisk. Hun bor i et vandtårn har ingen hest og abe, men derimod ti katte, og hun klipper sit hår ved hjælp at en kasserolle. Hendes far er i himlen. Det har gjort moderen ‘svimmel’ og hun har forladt Ignora, som herefter må klare sig selv – dog med hjælp fra fiskehandleren. Kun når hun ikke kan magte situationen eksploderer hun, f.eks. når hendes ret så pædagogiske lærer finder et tåbeligt regnestykke i matematikbogen: Hvis tre børn skal dele 125 æbler – hvormange får de så hver? Absurd! – hvem i al verden kan spise så mange æbler! – 125 kan forøvrigt ikke deles lige mellem tre børn. Det bliver altså ikke bedre med 125 isvafler: Ignora eksploderer i skrig og rødt lys!

Teaterspot møder det unge publikum
I den hyggelige café der er bygget sammen med teatersalen, møder jeg Diana og hendes to børn Elva på 9 og Falk på 5. De er i Anemonen for første gang og familien er netop begyndt at gå i teater efter et besøg i Astrid Lindgrens verden. Børnene har hørt lidt om forestillingen og ved at det handler om vrede, men ellers kender de ikke Ignora-bøgerne.

Hen og sidde hos mor
Ignora, hendes veninde Nina og kæresten Georg kører os lige en omgang i børnekarrusellen forbi venskab, kærlighed, døden, skilmisse, omsorgssvigt, mobning og jalousi. Ligesom Pippi er Ignoras ene forældre død og den anden er stukket af. “Ja, du må passe godt på dig selv,” siger fiskehandleren, “ellers kan det give ridser i hjertet.” Og Frøken Ignora forsøger det bedste hun kan, til stor prøvelse for veninde, kæreste, mor og lærer.
Denne søndag er salen fyldt med børnefamilier. Børnene sætter sig foran og forældrene længere oppe i rækkerne. Det varer dog ikke længe før en del af børnene søger op til mors skød, for her vises alvorlige emner for et barn. Ignora misforstår sin veninde midt i en god leg og spærrer sin kæreste inde i skabet.

Teater er læring
Og de 50 minutter forestillingen varer kan godt udmatte ikke-teatervante børn. Elva og Falk er ikke klar til at tale med Teaterspot bagefter. I stedet fortæller Gilbert på 5 år og far Allan, at hjemme hos dem holder mor og lillesøster mødregruppe, og derfor er de taget på teatertur i København. De vil helt sikkert tale om jalousi på vejen hjem for det opstår iblandt alle søskende.

Til slut vil Teaterspot ønske Anemonen, som det nye Anemoneteater hedder, held og lykke med fremtiden. Vi håber stadig at kunne opleve nye og gamle forestillinger næste år ved samme tid.

Af Peter
“All the World is a stage…” skriver Shakespeare. Jeg har viet en stor del af mit liv til at lave teater med og for børn og unge. Det er vigtigt at børn bevarer de kompetencer som de er udstyret med fra fødslen, nemlig at iagttage og efterligne andre mennesker, for herigennem at lære at tage del i et fællesskab. Børn bør se mindst én teaterforestilling om året – være med til selv at spille teater – og dagligt lære gennem drama i børnehaven og skolen. Gennem drama kan man udforske livet og lære at spille en rolle.