BlogUnge & Voksne

Hamletscenen på Kronborg Slot, Richard III

Vil tryllebinde alle blandt publikum, både nybegynderen og den trænede teatergænger.

Richard III er et af William Shakespeares mest ikoniske kongedramaer, der fortæller historien om den kongelige krøbling Richard, der beslutter sig for at blive konge af England, koste hvad det vil. Kynisk og følelseskold får han den ene tronarving efter den anden dræbt, mens han halt og uskyldig narrer alle omkring ham til ikke at fatte mistanke om hans udåd. Med Kronborg Slot som baggrund sætter Hamletscenen forestillingen op i en engelsk udgave med et mix af danske og britiske skuespillere. Forestillingen bliver tekstet på dansk, så man får en hjælpende hånd, hvis den engelske bliver en smule for kringlet (og det bliver det til tider!).

Det gode og det knap så gode
Casper Crump spiller den altoverskyggende hovedrolle som Richard, og han virker som skabt til rollen som den selvudnævnte skurk. Han har publikum i sin hule hånd fra første øjeblik og er fantastisk dygtig til at menneskeliggøre en hard core skurk, der er ond helt ind til benet, men som ender som en kompleks karakter, der er slagen og martret i forestillingens sidste scener. Alene for Casper Crumps portrættering af Shakespeares mest grusomme bad guy, bør man se Richard III.

Richard III spilles på engelsk af et skuespillerhold, som består af både danske og britiske skuespillere. Man siger ofte, at Shakespeare skal ses på engelsk, og efter at have overværet de engelske spillere på det reneste britisk jeg nogensinde har hørt talt i Danmark, tilslutter jeg mig glædeligt den skare af Shakespeare-fans: du skal på et eller andet tidspunkt i dit liv se Shakespeare på engelsk. Desuden er det nemmere at forstå de britiske skuespillere, der lader til at være mere vant i Shakespeares blankvers og får replikkerne til at fylde mere på scenen, så jeg ikke har et lige så stort behov for de danske overtekster, som jeg har, når de danske skuespillere er på scenen.

Forestillingen spiller på foran Kronborg Slot i Helsingør, og det imponerende slot er en overvældende flot baggrundskulisse for historien. I takt med at solen går ned, bliver det naturlige lys mere og mere fortættet og dæmpet og spiller næsten med i scenografien som et spejl af Richards sindssyge og magtbegærlighed, der vokser sig større for hvert skridt tættere på magten, han kommer. Hvor solnedgangen og slottet virker som skabt og udtænkt til iscenesættelsen, er jeg mindre overbevist over den egentlige scenografi. En drejende labyrint af runde jernvægge, der elegant kan skifte scenens midtpunkt og fokus er hoveddelen af scenografien, og det grå urbane, kolde og militante look, der også går igen i kostumerne, er strømlinede men støtter ikke nok op om fortællingen til, at det får bevist hvorfor, at det er sådan, det bør se ud. Historie og scenografi kommer aldrig til at gå smukt hånd i hånd i min optik.

Richard III er måske ikke den mest oplagte forestilling for Shakespeare-nybegyndere. Den er tung og lang, sproget er drilsk, og historien er intens og voldsom. Men den er også virkelig smuk, og særligt Crump får skabt en fantastisk hovedkarakter, der har alle de facetter og menneskelige egenskaber, som en sand Shakespeare-rolle rummer, og som jeg er sikker på vil tryllebinde alle blandt publikum både nybegynderen og den trænede teatergænger.

Skynd dig ind og se den, hvis
… du vil opleve en af teaterhistoriens største skurke i en velspillet udgave på originalt Shakespeare-engelsk.

Anbefalet af: Marie Krakau.

Af Den 4. Væg
En teaterpodcast, som tager lytterne med helt op på de skrå brædder og forsøger at vise dem teatrets mange vidunderlige ansigter. Vi snakker om teater og med teater - og det værende både de store og små! I hvert program taler vi med aktuelle personligheder og forsøger at give dig et overblik over, hvad for noget teater, der er på de danske teaterscener lige nu, og som vi mener, er værd at kaste sine sparsomme penge efter. Bag Den 4. Væg står Clara Lindstrøm Gleerup og Line Kirsten Nikolajsen.