BlogUnge & Voksne

Mungo Park i Gladsaxe, Erhard mod Monopolet

Morsom og tankevækkende satire om magt, folkeforførelse, (manglende) selverkendelse og selvdestruktion.

Det var vældig passende, at Mungo Parks nye forestilling i fredags havde premiere i Gladsaxe. Forstaden til København, hvor hovedpersonen Erhard Jacobsen var borgmester og opbyggede en mønsterkommune med fokus på trivsel og velfærd til alle. Samme kommune hvor Danmarks Radio flyttede til i et stort og moderne prestigebyggeri, da Radiohuset på Frederiksberg blev for trangt.

SE OGSÅ: HVEM VINDER? ERHARD ELLER DR

Lasse Bo Handberg har skrevet en morsom og fabulerende fortolkning af Erhard Jacobsens indædte værdikamp mod de røde lejesvende med B&U-chefen Mogens Vemmer i spidsen. En mission med store omkostninger, da idealisme, stædighed og paranoia kørte af sporet. En historie om storhed og fald. Om bykongen, der skrev danmarkshistorie, da han kørte tør for benzin på Hareskovvej og udløste Jordskredsvalget i 1973. Om monopolet, der for sent så skriften på væggen og i 50 år har levet med tilbagevendende mistanke om venstreorienteret indoktrinering. Og i dag betaler prisen.

Peter Langdal har iscenesat med boblende energi i Karin Betz’ flotte DR pauseskærmsscenografi. Henrik Prip og Anders Budde Christensen er forrygende som kamphanerne Jacobsen og Vemmer. Prip i et nuanceret og morsomt portræt af idealisten, levemanden og politikeren. Og Budde Christensen forkæler os med sin særegne diktion og kropskomik som monopolisten. Malin Rømer Brolin-Tani glider charmerende og ubesværet ind og ud af sine mange roller, mens det er lidt sværere at se forskel på Jonas Munck Hansens store persongalleri.

Det er ikke nemt at gennemskue, hvor fiktionen overtager de historiske fakta i ERHARD MOD MONOPOLET. Men det er en morsom og tankevækkende satire om magt, folkeforførelse, (manglende) selverkendelse og selvdestruktion. Der nok mest henvender sig til det modne publikum, der stadig husker både Erhard og DR monopolet.

KØB BILLET HER.

Af KOP kultur
Knud Overgaard Pedersen. Teateranmelder og kulturblogger på Facebookbloggen KOP kultur. Jeg har en særlig kærlighed til skuespillet, men nyder også musicals, ballet og moderne dans. Er exam.art. i dramaturgi og til dagligt administrativ medarbejder på Nationalmuseet, så der er dømt kultur fra morgen til aften hele året rundt.