BlogUnge & Voksne

Østre Gasværk Teater, Shakespeare in Love

Det er ikke ofte man forkæles med en pragtforestilling af denne beskaffenhed.

Det er 20 år siden Joseph Fiennes smeltede pigehjerter i hele verden, da han forelskede sig i underskønne Gwyneth Paltrow i filmen SHAKESPEARE IN LOVE. Historien om den unge skuespiller og dramatiker Will, der har mistet inspirationen og vækkes til live – både personligt og kunstnerisk, da han møder Viola. Filmen vandt i 1999 syv Oscars, bl.a. Bedste Film og Bedste Kvindelige Hovedrolle.

På Østre Gasværk Teater er teaterudgaven lagt i hænderne på instruktøren Katrine Wiedemann og scenografen Maja Ravn. Et af dansk teaters power-duoer. Og det er da også et fantastisk skue, når man ankommer til et af Københavns smukkeste teaterrum. Illusionen om at træde ind i William Shakespeares eget teater, Globe Theatre, er total. Og overvældende er det, når scenografien er befolket af 280 dukker i renæssancekostumer, der byder dig velkommen i teatret.

Hovedrollerne spilles af et andet power-par. Thure Lindhardt og Mille Lehfeldt. De klæder hinanden mageløst, og de spiller helt vidunderligt sammen. De leger med kønsidentiteterne i mere end én forstand, og giver karaktererne en mere moderne, kompleks og interessant dybde, end jeg husker fra filmen. Sideløbende med deres boblende forelskelse, genfinder Will inspirationen og skriver sin mest berømte tragedie, Romeo og Julie.

Det er ikke ofte man forkæles med en pragtforestilling af denne beskaffenhed. Det er et kæmpe cast, hvor mange har flere roller. Herlige karakterer spillet af Steen Stig Lommer, Flemming Enevold og Tina Gylling Mortensen. Og fabelagtige Christiane Gjellerup Koch som en imponerende Dronning Elizabeth. Frygtindgydende, myndig og med (teater)hjertet på rette sted.

Hele tre af dansk teaters nye superstjerner, Elliott Crosset Hove, Anton Hjejle og Nicolaj Jørgensen øser gavmildt af deres komiske talenter. Og et helt nyt navn, Marcus Gad, imponerer i sin scenetjeneste fra skuespillerskolen i rollen som en meget morsom og entusiastisk skuespiller med hang til det morbide. Ham vil jeg gerne se meget snart igen.

SHAKESPEARE IN LOVE er i bund og grund en hyldest til kærligheden og teatret. Pakket ind som en overdådig, ambitiøs og lidt tumultarisk komedie, hvor skuespillerne hver især spiller fornemt skuespil. Forestillingen står smukkest i de mange scener, hvor der citeres fra hele atten af Shakespeares andre skuespil i Niels Brunses fantastiske oversættelse. Og alligevel er det som om, at den ikke rigtigt har samlet sig. Flere gange har jeg fornemmelsen af tomgang, så lad os håbe, at flowet indfinder sig, når de for alvor har spillet sig varme i løbet af den første uges tid.

KØB BILLET

Af KOP kultur
Knud Overgaard Pedersen. Teateranmelder og kulturblogger på Facebookbloggen KOP kultur. Jeg har en særlig kærlighed til skuespillet, men nyder også musicals, ballet og moderne dans. Er exam.art. i dramaturgi og til dagligt administrativ medarbejder på Nationalmuseet, så der er dømt kultur fra morgen til aften hele året rundt.