BlogUnge & Voksne

Republique, Babettes Gæstebud

Karen Blixens novelle transformeret til raffineret madteater på Østerbro i København. Alle med billet er velkomne. Og hvilket gæstebud!

100 gæster (publikummer) omkring fire borde og et hav af opvartere og skuespillere. Det var næsten for flot. Nej, det er helt overdådigt for sådan en som mig, der ikke går på gourmet-restaurant i det daglige.

Novelle, film og nu teater
Babettes Gæstebud giver flere associationer: Karen Blixens lille novelle fra 1950, filminstruktøren Gabriel Axels eminente film fra 1987, som oven i købet fik en Oscar – og nu Babettes Gæstebud som ”Madteater” på Republique.

Teamet bag er kokken Mette Martinussen, instruktøren Rolf Heim og instruktør og dramaturg Simon Boberg. De har taget nogle dristige valg og har klippet og skrevet til, så denne version også indeholder nogle snusfornuftige bemærkninger om moderne livsstil og ændring af spisevaner. Det kunne være overflødigt, men tjener til at lægge lidt distance til Blixen/Dinesen.

En palmehave
Sammen med scenografduoen ‘Torden og Lynild’ er teatret skabt om til et  mærkeligt rum midt imellem Maribo Domkirke og den gamle palmesalon på Carlsberg. Her på et filttæppe står fire borde hver med en lille scene i midten. Det hele er pakket ind i en lyssætning, der veksler så intenst, som var vi til en rockkoncert. Hertil skal lægges 5 skuespillere og et stort antal tjenere og hjælpere, alle klædt upåklageligt i kostumer, som balancerer på kanten af de mere end 100 år, der er imellem vor tid og Babettes, en gang i slutningen af 1800-tallet i en lille by i Norge.

Novellen
Rammehandlingen er novellen med en smuk fortæller i skikkelse af Benedikte Hansen, der har en diktion som er langt fra og tæt på den gammelkøbenhavnske stil, som virkelighedens Karen Blixen havde. Ellen Hillingsø spiller med rank ryg og tournure Babette – i starten med fransk accent, men fornuftigt nok aflægges den siden hen.

Nerven i det hele er selvfølgelig det måltid, som Babette for sin lotterigevinst fik lov at servere for den lille menighed:

  • Skildpaddesuppe
  • Blinis Demidoff med kaviar
  • Vagtler i sarkofag med foie gras og trøffelsauce
  • Oste fra Auvergne
  • Baba (formkage) med rom og frisk glaseret frugtsalat
  • Transformation til madteater
    Her kommer Mette Martinussens sans for både teaterleg og kogekunst publikum til gode. På formidabel vis bliver vi gæster ved bordene beværtet med  en lang menu tæt på Babettes, men, som der fornuftigt nok står på spisekortet: af etiske grunde serveres hverken foie gras eller skildpaddesuppe. Så sparede man både dyrene og en pose penge.

    Men sandelig om det ikke næsten ligner og ligeså  med den velsmagende vegetarmenu, som også følger i hælene på Blixen. Og smukt ser det hele ud.

    Et råd på falderebet til dem ved muffen eller hang til noget helt særligt: gak til Østerbro – og til alle andre: læs den lille novelle igen eller find filmen. Hvilket gæstebud!

Af Ulla Strømberg, Kulturkupeen
Kulturjournalist, mag.art. i teatervidenskab - samt kunsthistoriske studier. Forfatter til bl.a. ”Nyere danske scenografer” (2017), ”Bellevue Teatret” (2013) og ”Rønne Theater” (2011). Tidl. museumsdirektør på Teatermuseet i Hofteatret og tidl. journalist i DR. Har siden 2014 skrevet teater- og kunstanmeldelser på bloggen Kulturkupeen.dk