BlogUnge & Voksne

Teater Republique, Et vintereventyr

“Lad mig gøre det godt igen! Giv mig en ny chance! Jeg  har gjort noget utilgiveligt.” Kong Leontes fortryder han ikke stolede på sin dronnings troskab.

Det starter ellers så smukt. Kong Leontes og Dronning Hermione leger uskyldigt med deres gæst Kong Polixenes i den hvide sne. Han har gæstet dem i ni måneder og vil nu snart vil rejse hjem.

Bliv nu lidt længere kære ven

Min mormor sagde altid at gæster lugter på trediedagen. Hun mente det ikke helt bogstaveligt, men snarere at så var alle ved at være trætte. Kong Leontes kendte ikke min mormor og han beder sin højgravide Hermione overtale sin gode ven Polixene til at blive lidt længere. Men hvad er nu det? Det går dog alt for nemt for hende. Har de to noget kørende? Og ungen – ja, der er jo gået omtrent ni måneder!

Man skal stoppe mens legen er god

Alt det uskyldige og smukke forsvinder på et splitsekund. Leontes forsøger at forgive Polixenes, som når at flygte. Hermione kaster han i fængsel og det nyfødte barn beordrer han sat ud til sin egen skæbne i ødemarken. Kongen martres af sygeligt jalousi og kan ikke formildes før Hermione dør, og det pludselig går op for ham at han har handlet overilet. Skyldbetynget går han bodsgang.

Brud med tragediens faste regler

Shakespeare anvender tragediemodellen for det græske drama og i hans tidligere stykke om jalousi kvæler helten Othello sin hustru og tager sit eget liv. En tragedie kan ikke ende anderledes. Jo, i ‘Et vintereventyr’, et af Shakespeares sidste stykker, er han åbenbart blevet træt af  myrderierne. Stykket skifter pludselig fra tragedie til komedie. Leontes får en ny chance for at leve sammen med Hermione.

Minimalisme og nærhed på Republique
Og instruktøren Katrine Wiedemann og hendes scenograf Maja Ravn får en chance for at gøre ‘Et vintereventyr’ endnu bedre; forestillingen blev nemlig nomireret til en Reumert i 2017. Et nyt hold på bare fire skuespillere placeres på den lille scene. De bliver overvåget af publikum og spærret inde af store glasplader på alle sider for de ikke skal rende deres vej. Der er kun dem og den bare scene. Prinsen udgøres af en dukke og rekvisitterne er dronningens røde kjole og hendes sko.

Du får en ny chance for at se forestillingen

Republique genopsætter ‘Et Vintereventyr’ og den spiller til 9. juni 2018. Det er svært at sammenligne repremieren med den gamle opsætning, men den er i  hvertfald ikke blevet ringere, ‘Et vintereventyr’ kan sagtens ses her i forsommeren.

Sponsoreret af Teaterbilletter.

Af Peter
“All the World is a stage…” skriver Shakespeare. Jeg har viet en stor del af mit liv til at lave teater med og for børn og unge. Det er vigtigt at børn bevarer de kompetencer som de er udstyret med fra fødslen, nemlig at iagttage og efterligne andre mennesker, for herigennem at lære at tage del i et fællesskab. Børn bør se mindst én teaterforestilling om året – være med til selv at spille teater – og dagligt lære gennem drama i børnehaven og skolen. Gennem drama kan man udforske livet og lære at spille en rolle.