Gå tilbage
BlogUnge & Voksne

Teater ZeBU, Mand til Mand

Hej Mand! Dig og din søn eller dig, Hr. Lærer og dine drengeelever fra 13 år.

I skal ud på en mission, ind i et game eller en leg, hvor I skal opleve en del af det at være mand.

Plottet
Jesper og Peter er fædre til to teenagedrenge som hver især groft har krænket en pige, de kendte godt. Begge fædre er rystet over drengenes gerninger og beslutter at lave en forening, der besøger skoler, for at tale om, hvordan mænd bør opføre sig overfor det modsatte køn.

Det her er en svær opgave
Skal man forsøge at tale med de unges jargon og joke sig til deres fortrolighed, eller skal man løfte pegefingeren og formane dem til at opføre sig ordentligt. Jesper og Peter er dybt uenige.

Der er lig i lasten
Jesper og Peter har været venner tilbage i skolen. De har festet og moret sig sammen og de har begge været dybt forelsket i klassekammeraten Tanja. Men noget gik gruelig galt til afslutningsfesten efter eksamen i 9. klasse. Noget som er glemt eller gemt.

Mænd og følelser
Hvis mænd skal tale om følelser kan det sammenlignes med at skrælle et løg. Første lag er de brune dækblade som kan sammenlignes med den hårde overflade; jeg er super tjekket klog eller en hård negl. Andet lag er humoren med de sarkastiske vittigheder som ofte handler om kvinder og sex. Tredie lag er et forsvar: for jeg kunne jo ikke gøre for det, han var en idiot, så jeg blev nødt til at tæve ham. Fjerde lag er det ‘rum’ hvor fortiden er gemt eller fortrængt. For at komme derind må man skære løget i småstykker, og da kommer tårene, gråden og erkendelsen.

Hvis jeg var far til en teenagepige
Ideen til forestillingen kom da ZeBU talte ungdomskultur med udskolingseleverne på en skole i Roskilde. Jørgen Carlsen som er instruktør på Mand til Mand nævner en af drengenes udtalelser: “Hvis jeg var far til en ung pige fik hun ikke lov til at være med til vores fester!” Jørgen studsede over disse ord og tænkte, at her måtte være et behov for at åbne drengenes øjne for deres egne handlinger over for pigerne. 

Forestillingen er tænkt til et publikum af drenge fra +13 år. Den spiller på ZeBU til 6. oktober.

Af Peter
“All the World is a stage…” skriver Shakespeare. Jeg har viet en stor del af mit liv til at lave teater med og for børn og unge. Det er vigtigt at børn bevarer de kompetencer som de er udstyret med fra fødslen, nemlig at iagttage og efterligne andre mennesker, for herigennem at lære at tage del i et fællesskab. Børn bør se mindst én teaterforestilling om året – være med til selv at spille teater – og dagligt lære gennem drama i børnehaven og skolen. Gennem drama kan man udforske livet og lære at spille en rolle.